banner

Żywienie kobiet w czasie karmienia piersią

Autor: Marzena Gontarz

Karmienie piersią uznane jest za jedyny prawidłowy sposób odżywiania małych dzieci, zapewniający im optymalny stan zdrowia i prawidłowy rozwój. Zawiera dokładnie tyle białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin, ile potrzebuje dziecko. Aby zapewnić dziecku "dobrej jakości" mleko należy pamiętać o pełnowartościowej, urozmaiconej, bogatej w płyny diecie. Kobieta powinna spożywać 3 główne posiłki w ciągu dnia i pamiętać o nieprzejadaniu się (zapotrzebowanie kaloryczne w czasie laktacji wzrasta o około 600 kcal dziennie). Jeśli dziecko karmione piersią nie ma dolegliwości, nie trzeba eliminować z diety żadnych produktów.

Produkty zalecane w diecie:

• Mięso (drób, cielęcina) gotowane, ewentualnie pieczone,
• Jogurty i kefiry naturalne,
• Buraczki gotowane,
• Owoce bezpestkowe,
• Jabłka gotowane lub pieczone,
• Woda mineralna niegazowana,
• Naturalne soki przecierane (poza opisanymi poniżej warzywami i owocami),
• Warzywa (poza opisanymi poniżej),
• Kasze, ryż, makaron, pieczywo pełnoziarniste,
• Jajka kurze,
• Wędliny drobiowe nie wędzone,
• Tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno).

Produkty niewskazane w diecie:

• Tłuste wędliny, mięsa, sery, potrawy smażone,
• Nowalijki, groch, fasola, kapusta, czosnek, kalafior, rzodkiewka, cebula, grzyby,
• Ostre przyprawy,
• Owoce cytrusowe, truskawki, czarna porzeczka, gruszki, kwaśne owoce,
• Kakao, czekolada, orzechy,
• Mleko,
• Produkty nieświeże, niskiej jakości, konserwowane i sztucznie barwione, z dużą zawartością soli i cukru,
• Ocet,
• Słodycze,
• Konserwy,
• Kawa, Cola, mocna herbata, alkohol.

Co jeść, kiedy się karmi piersią?

Zasada jest taka: zaczynaj od rosołku, gotowanego mięska, marchewki, jabłek na deser - JEDNAK STOPNIOWO WPROWADZAJ NOWE PRODUKTY OBSERWUJĄC DZIECKO. Unikaj potraw ciężkostrawnych np. mięso smażone (kotlet schabowy, mięsko z grilla). Jedz warzywa i owoce - zacznij od jabłek i marchewki, a następnie wprowadzaj inne. Dostarczaj organizmowi białka np. jaja, chude mięso, ryby.
Pokarmy „podejrzane” najlepiej wprowadzać do swojej diety, gdy dziecko skończy 2 -3 miesiące. Nowe produkty wprowadzaj stopniowo np. masz ochotę na pomarańczę i truskawki, (nie rób więc sałatki owocowej - bo nie będziesz wiedzieć co szkodzi dziecku czy truskawki czy pomarańcze), tylko zjedz np. pół pomarańczy i obserwuj dziecko czy:

• ma wysypkę na ciele
• jest niespokojne
• ma biegunkę
• boli je brzuszek

Jeśli wystąpią te objawy to wiesz, że maluchowi nie pasuje pomarańcza. Kilka dni później spróbuj truskawek.

Krótko o „podejrzanych” produktach

• Kapusta, groch, fasola - mogą powodować wzdęcia i bóle brzuszka u maluszka. Zawierają jednak dużo witamin i soli mineralnych. Więc spróbuj stopniowo je wprowadzać i koniecznie obserwuj dziecko.
• Orzechy, owoce cytrusowe, czekolada- mogą powodować alergię. Gdy dziecko skończy 2-3 miesiące spróbuj je wprowadzić do swojej diety, ponieważ mają dużo witaminy C. Zrezygnuj z nich jeśli zobaczysz objawy uczulenia - wysypka.
• Owoce pestkowe - morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie i śliwki. Mogą być przyczyną kolki. Spróbować wprowadzić jak owoce cytrusowe.
• Napoje - nie pij dużych ilości kawy, mocnej herbaty, unikaj coli, napojów gazowanych zawierających konserwantów.
• Mleko - białko mleka krowiego jest silnym alergenem i często powoduje uczulenia u dzieci. Proponuję, aby w początkowym okresie ograniczyć jego spożycie. Jeżeli zauważysz wysypkę - maleńkie krostki, szorstkie policzki u maluszka wyeliminuj mleko i przetwory mleczne na okres nawet 9 do 12 miesięcy.

RYBY MORSKIE - ważne w diecie matki karmiącej!

Ryby morskie różnią się nieco zawartością składników odżywczych od ryb słodkowodnych: mają m.in. znacznie więcej tłuszczu. Jest to jednak korzystne, zawiera on bowiem niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Są one wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zmniejszają stężenie triglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów. Należy dodać, że źródłem tych kwasów są tylko ryby morskie, nie możemy ich znaleźć w żadnych innych produktach!

Szczególnie bogate w kwasy omega-3 są: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Od zawartości tłuszczu w rybie zależy jej wartość energetyczna. Ryby morskie dostarczają ok. 70-115 kcal/100 g mięsa, słodkowodne zaś 25-75 kcal. Zawierają też wiele cennych składników, m.in. fosfor, selen, magnez, wapń (jedzone ze szkieletem) oraz witaminę D. Szczególnie ważna jest obecność jodu, koniecznego do prawidłowej pracy tarczycy oraz selenu, wykazującego działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

mgr inż. Marzena Gontarz
Dietetyk

Przeczytaj także: Owoce a karmienie piersią

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.