Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 36 miesiąca życia
16 marca 2017 w centrum prasowym PAP odbyła się konferencja "Wyzwania żywieniowe w trakcie 1000 pierwszych dni" zorganizowana przez Fundację NUTRICIA, na której przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka dotyczących kompleksowej oceny sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 36 miesiąca życia.
Prelegentami podczas konferencji byli prof. Halina Weker, prof. Piotr Socha, prof. Hanna Szajewska i prof. Anna Dobrzańska.
Wyniki badań przeprowadzonych wśród rodziców 1059 dzieci w wieku od 5 do 36 miesiąca życia potwierdzają, że pomimo licznych kampanii promujących zdrowy sposób odżywiania, promujących karmienie piersią jako jedyny prawidłowy sposób karmienia małych dzieci oraz licznych raportów publikacji dotyczących wpływu żywienia na zdrowie i rozwój dzieci, rodzice nadal popełniają wiele błędów w żywieniu dzieci. Dieta maluchów niezmiennie jest bogata w cukier i sól, składa się z niewystarczającej ilości warzyw i owoców. W konsekwencji co trzecie polskie dziecko w wieku do 3 lat ma nieprawidłową wagę ciała. Utrwalają się również nieprawidłowe nawyki żywieniowe, skłonność do jedzenia pokarmów o bardzo intensywnym smaku, słonych, słodkich, nieregularnie. Ponad 22% dzieci w wieku szkolnym ma otyłość lub nadwagę. Nieprawidłowo komponowana dieta w okresie niemowlęctwa ma więc bezpośredni wpływ na to co i jak będą jeść dzieci w późniejszych latach oraz jak to będzie wpływało na ich zdrowie.
Dlatego dzieci do 6-go miesiąca życia powinny być karmione jedynie mlekiem matki, które jest pełnowartościowym pokarmem dostarczającym wszelkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Okazuje się jednak, że jedynie 54% polskich dzieci w wieku do 6-go miesiąca życia jest karmionych naturalnie. Zgodnie z zaleceniami pediatrów i dietetyków po 6 miesiącu należy stopniowo rozszerzać dietę dziecka, ale prelegenci rekomendują równoczesne karmienie dziecka do 2-go roku życia. Jednocześnie przytaczane są statystyki, z których wynika, że ponad 60% rodziców rozszerza dietę dziecka przed 5 miesiącem życia wbrew zaleceniom specjalistów. Dzieci jedzą posiłki przeznaczone dla dorosłych, ze wspólnego dziennego stołu, a nie są one dla nich odpowiednie. Organizm dziecka w tym wieku nie jest jeszcze gotowy do metabolizowania niektórych produktów.
W dalszych miesiącach życia dziecka rodzice kontynuują nieprawidłowy sposób żywienia dziecka. Posiłki nadal są źle bilansowane, brakuje w nich cennych składników odżywczych, obfitują za to w sól i cukier. 88% dzieci otrzymuje za mało warzyw, 75% spożywa zbyt duże ilości cukru, a 83% otrzymuje dosalane posiłki. 42% dzieci po 1 roku życia ma niedobory wapnia. Prawie wszystkie dzieci (aż 94%) otrzymują niewystarczającą dla prawidłowego rozwoju ilość witaminy D.
Pierwsze 3 lata życia dziecka mają kluczowy wpływ nie tylko na jego rozwój psychoruchowy, ale również na rozwój układu odpornościowego, a w konsekwencji umiejętność organizmu z radzeniem sobie z infekcjami i chorobami. To wyjątkowy czas, w którym rodzic ma realny wpływ na jakość życia dziecka obecnie i w przyszłości. Prawidłowe żywienie dziecka oraz profilaktyka w okresie od życia płodowego przez pierwsze trzy lata życia ma wpływ na zdrowie dziecka. W tym czasie rozwija się mózg, układ pokarmowy, układ kostny, "programuje się" metabolizm i układ odpornościowy. Już w tym okresie kształtują się nawyki żywieniowe i preferencje smakowe. Nieprawidłowa dieta w wieku niemowlęcym i wczesnodziecięcym powoduje trwałe zmiany metabolizmu z odległymi konsekwencjami zdrowotnymi takimi jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca i alergie.
Wyniki badań oraz informacje na temat prawidłowego żywienia dzieci można znaleźć na stronie www.1000dni.pl w całości poświęconej programowi „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Alina Olczak
Dietetyk
Przeczytaj także: Jedzenie przed snem