Od kiedy mogę dziecku podawać kasze?
Od kiedy mogę dziecku podawać kasze? Czy dzieci mogą spożywać wszystkie rodzaje kasz?
Kasze, oprócz węglowodanów, są również doskonałym źródłem witamin (np. E, B, PP) i składników mineralnych: magnezu, żelaza, selenu i wapnia. Dlatego stanowią doskonały zamiennik makaronów i ziemniaków. Wprowadzając kasze do diety dziecka należy pamiętać, że niektóre z nich zawierają gluten, inne zaś są bezglutenowe. Przed wprowadzeniem do diety glutenu należy wybierać kaszę jaglaną, ryżową, kukurydzianą. Masza manna z pszenicy w niewielkich ilościach może pojawić się w diecie dziecka od 5 miesiąca. Kasza gryczana i jęczmienna nadaje się dla dziecka od 10 miesiąca życia.
Serwując dziecku kaszę na początku należy ją dobrze rozgotowywać, niemalże „na papkę”, aby twardymi grudkami nie drażniły delikatnego podniebienia dziecka.
mgr Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także:
Gluten w pytaniach i odpowiedziach
Gluten
Gluten w posiłkach dziecka