banner

Mrożenie warzyw do zupek

Autor: Justyna Trojaczek

Mam pytanie do Pani Justyny? Czy ma Pani pomysł jak mogę usprawnić sposób gotowania zupek? Nie mam czasu na gotowanie codziennie zupek, a nie stać mnie na kupowane. Wpadłam na pomysł, że będę gotować poszczególne sezonowe warzywa a następnie je zamrożę. W ten sposób szybko przygotuję zupkę, bo warzywa będą praktycznie gotowe i nie będę musiała ich codziennie obierać, kroić itp. Co Pani o tym sądzi? Monika

Witam Pani Moniko.

Mój synek nie lubił mrożonych zupek ani obiadków. Wydaje mi się, że zamrożenie ugotowanych warzyw nie jest najlepszą metodą. Mam inny pomysł, który wydaje się być nieco prostszy:) Wystarczy po zakupieniu świeżych owoców i warzyw, mięsa, ryb poświęcić czas na odpowiednie ich przygotowanie.

Najpierw należy je dokładnie umyć, obrać ze skóry, pokroić na odpowiednie porcje. Następnie powinna Pani przełożyć je do odpowiednich pojemniczków i zamrozić. W ten sposób będzie Pani miała dostęp przez cały rok do różnorodnych warzyw, owoców, które będą nadawać się do zupy, czy przygotowania deserów.

Warzywa oraz mięso wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 15 minut. Dzięki małym porcjom zupę można dowolnie modyfikować jednego dnia dodając np: brokuły czy fasolkę szparagową. Obiadki przygotowane w ten sposób są moim zdaniem zdecydowanie smaczniejsze.

Zupkę zazwyczaj gotowałam na dwa dni i przechowywałam w lodówce.

Pozdrawiam,

Justyna Trojaczek
mama 3,5 letniego Oskarka i założycielka Przepisy-dla-dzieci.pl

Przeczytaj także: Skąd wziąć borówki w zimie?

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.