Zdrowy przepis na zupy kremy
Pani Dietetyk proszę o pomoc czy moje zupy krem są zdrowe. Robię zupy np. na bazie dyni, ziemniaków, natki pietruszki. To miksuje dodaje przyprawy, trochę sera żółtego i dwie łyżki śmietany. Synek (p.s nie lubi innych zup) się tym zajada. Ale zastanawiam się czy dobrze robię miksując mu takie zupy. Próbowałam bez dodatku sera żółtego lub zamiast śmietany dodać jogurt i niestety z mizernym skutkiem. Czy robię wielką krzywdę dając dziecku taką zupę. Ewentualnie proszę o poradę co mogę jeszcze zrobić, aby zupa krem była zdrowa i jak często dziecko może jeść taką zupę. Pozdrawiam Eliza.
Witam,
może Pani w ten sposób przygotowywać zupy kremy dla dziecka, jednak z takiego przepisu korzystałabym jedynie od czasu do czasu. Są zdrowsze metody przygotowania kremów bez stosowania śmietany i serów żółtych. Oba produkty są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Według aktualnego stanu wiedzy należy dążyć do spożywania możliwie najmniejszych ich ilości także u dzieci, zachowując jednocześnie odpowiednią wartość odżywczą diety. Procentowy udział tłuszczów nasyconych w diecie zdrowych dzieci nie powinien przekraczać 10%. W zupach kremach co prawda stosuje się niewielkie ilości śmietany, sera żółtego czy serków topionych, ale jeżeli z reguły w ten sposób potrawy są przygotowane to od najmłodszych lat kształtuje się złe nawyki żywieniowe
u dzieci.
Jeżeli synek nie akceptuje kremów z dodatkiem jogurtu, na początku radziłabym tylko nieznacznie zmniejszyć dodatek śmietany i sera podpuszczkowego na korzyść jogurtu naturalnego (bez dodatku mleka w proszku) lub jogurtu greckiego. Synek nie powinien odczuć takiej zmiany, a z czasem proszę zmienić proporcje składników: mniej śmietany a więcej jogurtu. W ten sposób dziecko będzie miało czas na zaakceptowanie nowego smaku.
Przykładowy przepis na krem warzywny
Baza do zup kremów: marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tarce. Dusimy w niewielkiej ilości oliwy do miękkości, uzupełniając wodą. W zależności od tego jaki krem chcemy przygotować, dodajemy wybrane warzywa: brokuł, marchewkę, por, seler, dynię, kalafior. Warzywa dusimy pod przykryciem. Na koniec studzimy, miksujemy, dodajemy odrobinę jogurt do smaku. Doprawiamy ziołami.*
*Dzieci inaczej odczuwają bodźce smakowe, dlatego nie ma potrzeby dodawania soli czy cukru do potraw.
Zaletą kremów warzywnych jest możliwość przemycenia dziecku warzyw, które mniej lubi lub nie chce jeść, np. warzyw strączkowych. Trzeba jednak pamiętać, że im dziecko starsze tym konsystencja pokarmów powinna być mniej płynna, bardziej stymulująca do żucia, dostosowana do możliwości dziecka na danym etapie rozwoju. Nauka żucia i gryzienia jest bardzo ważna w rozwoju dziecka, dlatego od 7 miesiąca życia dziecka posiłki powinny stopniowo zawierać większe kawałki warzyw, owoców, mięsa, a zupy kremy można podawać jako urozmaicenie diety.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Płatki kukurydziane Corn Flakes