Serek homogenizowany MenuB z Mlekovity
Tym razem mama poprosiła nas o ocenę serka homogenizowanego MenuB z Mlekovity. Ponieważ sama nie znam tego serka i nigdy go nie jadłam, analiza produktu będzie składała się jedynie z oceny produktu, którą wykona nasz Ekspert.
Nazwa produktu:
Serek homogenizowany chudy (0%)- śliwka suszona
Podstawowe informacje:
Kategoria: serki
Producent: SM Mlekovita
Opakowanie: 135 g
Przechowywać w temperaturze od +2 stopni Celsjusza do +8
Jedz codziennie 135 g serka Menu B z kulturami probiotycznymi Lactobacillus acidophilus NCFM, które poprawiają poziom naturalnych dobroczynnych bakterii w organizmie, tolerancję laktozy, uczucie komfortu jelitowego
Skład:
Mleko pasteryzowane, wsad śliwka suszona (cukier, śliwki suszone 4%, skrobia modyfikowana kukurydziana e1422, syrop ze skarmelizowanego cukru - znaczy karmel, aromat), kultury bakterii, kultury probiotyczne Lactobacillus acidophilus NCFM, podpuszczka mikrobiologiczna.
Wartość odżywcza:
Kcal
81 kcal/100g produktu
Białko
5.6 g/100g produktu
Węglowodany
14,6 g/100g produktu
Cukry
14,0 g/100g produktu
Tłuszcz
0,1 g/100g produktu
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,06 g/100g produktu
Błonnik
0,1 g/100g produktu
Sód
0,07 g/100g produktu
Zalety:
• Mama, która prosiła nas o analizę nie przesłała żadnych zalet
Wady:
• Mama, nie przesłała żadnych wad. Moim zdaniem główną wadą tego produktu jest 0% tłuszczu. Dzieci nie powinny spożywać tak odtłuszczonych produktów mlecznych
Co na to ekspert?
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Serek MenuB z Mlekovity zawiera w 135 g, czyli w ilości zalecanej do spożycia w ciągu dnia przez producenta, aż 4 łyżeczki cukru. Już ten fakt powoduje, że rodzice podając ten serek dzieciom powinni go traktować jako deser, a nie pełnowartościowy posiłek. Poza tym serek smak suszonych śliwek zawdzięcza w zasadzie dodanemu aromatowi, nie zaś suszonym śliwkom, gdyż tych jest w produkcie niewiele. Poza tym dodane owoce są bardzo przetworzone i trudno mówić w takim wypadku o ich wartości odżywczej.
Minusem jest również, że serek MenuB jest odtłuszczony, a takie produkty nie są zalecane nie tylko w diecie dzieci, ale również osób dorosłych. Tłuszcz w produktach mlecznych jest potrzebny, aby organizm mógł przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a zawarte w mleku i jego przetworach. Najbardziej polecane dla dzieci powyżej 3 roku życia i osób dorosłych, są więc produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie całkowicie go pozbawione.
Zawarte w serku szczepy probiotyczne Lactobacillus acidophilus korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową, poprawiając pracę przewodu pokarmowego, tolerancję laktozy i to jest niewątpliwym plusem analizowanego produktu. Ponadto ma stosunkowo krótki skład (co oznacza mniej substancji dodatkowych typu barwniki, regulatory kwasowości, itd.), w porównaniu do niektórych serków tego typu.
Serek ten można jedynie od czasu do czasu podawać dzieciom od 3 roku życia w ramach podwieczorku. Zdecydowanie lepiej jednak przygotować dla dziecka samodzielnie deser z jogurtu natutalnego i świeżych zmiksowanych owoców czy dodać pestki dyni i nasiona słonecznika, ewentualnie sporadycznie z dodatkiem miodu lub soku malinowego.
Produkt jest niewskazany w diecie dzieci z alergią na białko mleka krowiego.
Generalna ocena w skali 1-5
3
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Foremki waflowe Vafini
Sok Vega Prowansalskie Pola czy jest dobry dla dzieci?