Gospodarka wapniowo- fosforanowa u dzieci
Większość z nas słyszała o gospodarce wapniowo- fosforanowej, a czym ona tak naprawdę jest i jakie ma znaczenie?
Ok. 99% ustrojowych zasobów wapnia i o ok. 80% ustrojowych zasobów fosforanów wchodzi w skład hydroksyapatu- podstawowego składnika podporowego kości. Pozostała część występuje w płynach ustrojowych w postaci jonowej lub związkach organicznych. Homeostazę zjonizowanego wapnia warunkuje regulacja hormonalna: PTH- parathormon, kalcytonina, 1,25- dwuhydroksywitamina D3, a narządami biorącymi udział w regulacji są przewód pokarmowy, kości i nerka.
Jakie są zagrożenia niedoboru wapnia w diecie? Nasz organizm musi sobie jakoś radzić i utrzymanie prawidłowego stężenia Ca w surowicy krwi zachodzi kosztem mineralizacji kośćca. Ilość wymaganego spożycia wapnia zależy od wieku i miarkuje się w taki sposób:
*0- 0,5 roku: 400mg/dobę
*0,5- 1 rok- 600 mg/ dobę
*1- 3 lat: 800- 1000 mg/ dobę
*4- 9 lat: 1200 mg/ dobę
Sprawa fosforanów nieco się różni bowiem ich stężenie zmienia się nieco w ciągu doby, a stopniowo obniża z wiekiem:
*U noworodka: 1,9- 2,1 mmol/ l
*U dorosłego: 0,97- 1,45 mmol/ l
Dzieci w wieku od 1 do 3 roku życia spożywają za mało wapnia oraz utrzymują zbyt małą ilość witaminy D. Główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta ze zbyt małym spożyciem mleka i jego przetworów, a także ryb. Zaburzenia gospodarki wapniowo- fosforanowej obserwowane są już w wieku niemowlęcym, a w konsekwencji prowadzą do krzywicy, złamań kości i osteoporozy. Na jej zaburzenia szczególnie narażone są wcześniaki. Badania gospodarki wapniowo- fosforanowej u niemowląt i dzieci pozwalają na skuteczne leczenie występujących zaburzeń metabolicznych i chronią przed poważnymi uszkodzeniami układu kostnego. A jakie są naturalne, profilaktyczne sposoby, które może stosować każda z mam?
Należy skupić swą uwagę na dostarczanej ilości witaminy D. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo- fosforanową poprzez ułatwianie wchłaniania wapnia i obniżenie wydalania wapnia i fosforu z moczem. Ok. 80% syntezy witaminy D zachodzi w skórze pod wpływem promieni słonecznych, toteż nie unikajmy słońca. Pozostałą ilość znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich tj. łosoś, śledź, halibut. Witamina D występuje również w produktach mlecznych. Musimy jednak pamiętać, iż należy ona do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zatem im chudsze produkty wybieramy, tym mniejsza wchłanialność witaminy. Jeśli nie mamy problemów z cholesterolem zalecany udział tłuszczu w produktach mlecznych to min. 1,5 proc. Należy również zadbać o dużą ilość wapnia w diecie dziecka. Dla przykładu 240 mg wapnia to jedna średnia szklanka mleka lub 2 plastry żółtego sera. Pamiętajmy o interakcjach występujących między wapniem a Wit. D- w przypadku niskiej zawartości witaminy D, wapń przyjmowany wraz z dietą nie jest całkowicie wchłaniany. Do prawidłowego rozwoju i mineralizacji układu szkieletowego oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych niezbędna jest nie tylko odpowiednia podaż witaminy D i wapnia, ale także aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu i urozmaicona dieta. Dbajmy o nasze pociechy każdego dnia. Odpowiednie żywienie to jeden z piękniejszych prezentów skutkujących na całe życie i rozwój dziecka. Zwracajmy uwagę na jakość swych posiłków dając godny przykład młodszemu pokoleniu. Zdrowa dieta = zdrowy duch!
Sandra Kucharska
Dietetyk
Przeczytaj także: Aspartam - nasz cichy zabójca