Racje pokarmowe i zamienniki produktów
Szybka ściągawka z racji pokarmowych i zamienników produktów.
Racja pokarmowa jest to taka ilość produktu w przeliczeniu na gram/osobę(w konkretnej grupie wiekowej), którą należy spożyć w ciągu dnia, żeby pokryć zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Jednak ilości produktów podane w gramach są czasem niezrozumiałe. W komponowaniu jadłospisu może pomóc ściągawka tłumacząca gramy na miary domowe.
Produkt Miara domowa g/ml
Napoje(soki, herbata, mleko i napoje mleczne w tym kefir itp.) - pełna szklanka - ok. 250 ml
Jogurt - prawie pełna szklanka - ok.250g
łyżeczka od herbaty - ok. 15g
Ser żółty - plaster wielkości dłoni- ok.20 g
Ser biały - plaster długość połowy dłoni(1 cm grubości) - ok. 30g
Jajko - 1 szt. - ok.50 g
Szynka/polędwica sopocka - cienki plaster wielkości dłoni/ dwa plasterki - ok. 20 g
Masło -łyżeczka - ok. 5 g
Kasza sucha (po ugotowaniu zwiększa się ok 2)-łyżka - ok. 10 g
Ryż suchy (po ugotowaniu zwiększa
ok 4 razy) -łyżka - ok. 15g
Makaron pełnoziarnisty/razowy (duży np. świderki) ugotowany - szklanka - ok. 100g/ 130g
Makaron (nitki) ugotowany - szklanka -ok. 140g
Płatki(owsiane/ żytnie/ jęczmienne/ orkiszowe)- łyżka - ok. 10g
Otręby - łyżka - ok. 8 g
Bułka (kajzerka)- 1 szt. ok. 50g
Chleb pszenny - kromka średniej grubości - ok. 35 g
Chleb razowy - kromka średniej grubości - ok. 40g
Bułka tarta - łyżka - ok. 8 g
Dżem/miód/krem czekoladowy - łyżeczka - ok. 10g
Cukier/ syrop owocowy - łyżeczka - ok. 5 g
Ziemniaki - 2 średnie szt. - ok.150g
Ogórek - 1 mała szt./ plasterek - ok 50 g/ 5 g
Pomidor - 1 średnia szt./ plasterek - ok 130/ 10 g
Sos ketchup - płaska łyżka - ok 10 g
Papryka - 1 cienki słupek - ok. 15 g
Marchew - średnia szt./ łyżka gotowanej -ok 45 g/ 15 g
Banan - średni - ok. 120g
Truskawki - szklanka - ok. 150g
Czereśnie - garść- ok. 80g
Nektarynka - 1 sztuka - ok. 110g
Jabłko/ gruszka - 1 średnia szt.- ok. 150g
Morela suszona - 1 szt. - ok. 10g
Rodzynki - łyżka - ok. 15 g
Naleśnik (sam placek) - 1 szt. - ok. 80 g
Kotlet (w panierce)-wielkości talii kart - ok. 100g
Filet z piersi kurczaka (bez panierki)- wielkości dłoni - ok. 120g
Filet z ryby (w panierce)- nieduży kwadrat - ok.
łosoś - pół dzwonka- ok 60 g
Filet z dorsza (bez panierki)- ok. 100g
Jak wiadomo, planując jadłospis należy stosować zalecenia Piramidy Żywieniowej oraz pamiętać o urozmaiceniu. W tym wypadku ułatwieniem będzie kolejna ściągawka, która przedstawia zamienniki produktów w ramach grup Piramidy.
Na koniec coś co nie występuje w grupach Piramidy, ale może się przydać:
mgr inż. Natalia Gregorowicz
Dietetyk
Przeczytaj także: Przekąski