Niedobór magnezu u dzieci
Niedobór magnezu, podobnie jak innych składników mineralnych, prowadzi do zaburzeń w stanie zdrowia, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Niedobory tego pierwiastka są skutkiem niewłaściwego odżywiania (dieta obfitująca w cukier, tłuszcze zwierzęce, produkty wysokoprzterworzone), ponadto niedobór magnezu może być też spowodowany jego upośledzonym wchłanianiem z przewodu pokarmowego (przewlekłe biegunki) oraz chorobami nerek.
Właściwa podaż magnezu w okresie wzrostu jest bardzo ważna – szacuje się, że na przyrost 1 kg masy ciała potrzeba ok. 300 mg tego pierwiastka. Magnez jest bardzo ważnym kationem wewnątrzkomórkowym, aktywującym wiele enzymów. Jest niezbędny do budowy kości i zębów. Mięśnie i kości stanowią główny magazyn tego pierwiastka w organizmie człowieka. Odpowiednia podaż magnezu zwiększa wytrzymałość kości, poprzez wpływ na ich gęstość mineralną.
Duże niedobory magnezu skutkują zaburzeniami ze strony układu nerwowo-mięśniowego objawiając się drżeniem mięśni oraz ich bolesnymi skurczami, drgawkami, zaburzeniami krążenia i pracy serca (arytmia), bezsennością, apatią.
Ponadto niedobory magnezu mogą skutkować obniżeniem zawartości innych składników mineralnych w surowicy krwi np. wapnia. Niedoborom magnezu oraz ich skutkom u dzieci możemy przeciwdziałać stosując racjonalną, zdrową dietę.
Produktami zawierającymi duże ilości tego pierwiastka są produkty zbożowe, kasze (jaglana, gryczana), płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, słonecznik, nasiona dyni, kakao. Dobrym źródłem magnezu są zielone warzywa, gdyż magnez wchodzi w skład chlorofilu. Paradoksalnie produkty bogate w magnez, często zawierają również związki antyodżywcze utrudniające jego wchłanianie. Przykładem są fityniany (produkty zbożowe) i szczawiany (zielone warzywa liściaste). Ponadto mocna herbata zawiera taniny, zmniejszające przyswajalność tego pierwiastka. Mleko i przetwory, jaja, mięso, większość warzyw i owoców zawierają niewielką ilość magnezu. Jednakże nabiał i mięso są źródłami pełnowartościowego białka, którego zbyt niskie spożycie może obniżyć absorpcję magnezu. Na wchłanianie tego składnika mineralnego ma wpływ również laktoza zawarta w mleku (w obecności laktozy magnez jest lepiej przyswajalny) oraz zawartość tłuszczu (duża ilość tłuszczów w diecie zmniejsza wchłanianie magnezu). Podkreślić należy, że magnez występujący naturalnie w produktach spożywczych jest przyswajalny o wiele bardziej efektywnie, niż magnez pochodzący z preparatów farmaceutycznych.
Warto więc zadbać o prawidłowy sposób żywienia, który z pewnością dostarczy organizmowi dziecka nie tylko odpowiednich ilości magnezu, ale również pozostałych składników mineralnych i witamin.
mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk
Przeczytaj także: Śniadanie na dobry początek dnia