Właściwości zdrowotne czerwonych buraków
Burak czerwony jest jednym z najstarszych warzyw uprawnych. Jego historia sięga aż 800 r. p. n. e., kiedy to był uprawiany w ogrodach jednego z władców babilońskich. W późniejszych czasach rozprzestrzenił się na tereny Rzymu oraz Grecji. W okresie średniowiecza był znany we Francji, a następnie w Niemczech. Warzywo to trafiło do Polski z krajów basenu Morza Śródziemnego. Do dziś jest bardzo cenionym warzywem, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Nie wyobrażamy sobie bez niego chociażby wigilijnej kolacji, kiedy to przygotowujemy czerwony barszcz z uszkami.
Spożywanie czerwonych buraków bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Skład warzyw zależy przede wszystkim od rodzaju, odmiany i sposobu hodowli. Poza białkiem (1-2,5%) i cukrami (4-9%) buraki zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, karoten oraz wiele niezbędnych dla naszego organizmu składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, sód, magnez, potas, kobalt, cez czy rubid.
Działanie buraka czerwonego na nasz organizm jest potwierdzone wieloma badaniami. Dzięki wielu substancjom mineralnym warzywo to działa odkwaszająco, dlatego szczególnie zalecane jest osobom spożywającym dużo mięsa, węglowodanów prostych oraz innych produktów, które wpływają zakwaszająco na nasz organizm. Spożywając buraki możemy zachować odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową, która jest niezbędna do zachowania zdrowia. Ponadto, dzięki pektynom, warzywa te korzystnie wpływają na układ pokarmowy, ułatwiają trawienie, obniżają tempo procesów gnilnych zachodzących w jelitach, obniżają stężenie cholesterolu we krwi czy zapobiegają miażdżycy. Burak uznawany jest także za warzywo o działaniu krwiotwórczym, ze względu na zawartość witaminy B wspomaga i przyspiesza proces powstawania czerwonych krwinek. Antocyjany obecne w burakach wpływają na ich działanie przeciwnowotworowe a także chronią przed innymi chorobami cywilizacyjnymi, które coraz szerzej rozprzestrzeniają się w społeczeństwach rozwijających się. Należy także przypomnieć, że czerwone buraki są wspaniałym warzywem dla kobiet w ciąży, ze względu na zawarty w nich kwas foliowy oraz witaminy w grupy B.
Sok z buraków jest zalecany przede wszystkim ze względu na właściwości oczyszczające organizm. Ponadto, wspomaga on przemianę materii oraz pobudza krążenie krwi. Czerwone buraki pomagają także w walce z otyłością, dodatkowo zalecana są przy zaparciach, chorobach nerek oraz wątroby. Sok z czerwonego buraka lub barszcz jest także doskonałym domowym sposobem na zgagę czy pieczenie w żołądku. Co ciekawe, warzywa te wspomagają leczenie anginy, grypy czy wszelkich przeziębień, które nękają nas w sezonie jesienno-zimowym. Spożywanie buraków zalecane jest ponadto osobom cierpiącym na anemię oraz nerwicę. Warto dodać, że buraki nie są warzywem zalecanym osobom chorym na cukrzycę.
Trzeba pamiętać, że warzywa te tracą wiele ze swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego dobrze jest gotować je krótko, albo spożywać na surowo w postaci surówek, soków lub różnego rodzaju koktajli. Jednak aby zachować jak najwięcej właściwości podczas gotowania zaleca się gotowanie ze skórką.
mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk
Przeczytaj także: Mały wielki czosnek