Przepis na czekoladowe ciasto jaglane
Wykorzystanie jagłów w kuchni jest bardzo szerokie, dużą zaletą produktu jest jego uniwersalność: można jeść ją o każdej porze – rano na ciepło (popularna jaglanka z dodatkiem orzechów i owoców), na obiad jako zastępnik makaronu do zup, lub samodzielne danie w postaci placków, naleśników, wegetariańskich kotletów, na kolację jako sałatkę (w połączeniu z warzywami i sosem), a na deser jako ciasto czy pudding.
Należy odpowiednio przygotować kaszę, by pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku: najlepiej przelać kilkukrotnie suchą kaszę zimną wodą, aż do momentu gdy woda będzie czysta, można też dodatkowo sparzyć ją gorącą wodą by zniwelować goryczkę. Innym sposobem jest całonocne moczenie kaszy w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny lub mleka.
Oto prosty przepis na wykorzystanie jagłów w pysznym i prostym deserze.
Składniki na 10 porcji ciasta:
• 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
• 4 łyżki oleju,
• 3 jajka,
• 6 czubatych łyżek gorzkiego, prawdziwego kakao,
• ¾ szklanki suszonych daktyli,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
• Płatki migdałów do posypania
Dla dziecka od 2. Roku życia
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: około 40 minut
Razem: około 50 minut
Przygotowanie:
1. Suchą kaszę przepłukać na sitku 3-krotnie zimną wodą.
2. Ugotować kaszę w 2 szklankach osolonej wody.
3. Ostudzoną kaszę przełożyć do miski.
4. Dodać olej, jajka, kakao, proszek do pieczenia, pokrojone drobno daktyle i jogurt naturalny.
5. Całość zblendować na jednolitą masę.
6. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem o wymiarach 20x30 cm.
7. Masę przełożyć na papier, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać przestudzone i pokrojone na kawałki. Smacznego!
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Przepis na bezglutenowe ciasto z gruszkami i cynamonem