Kasze – wartościowe urozmaicenie diety dziecka
Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci jadłospisie dorosłych w codziennym jadłospisie powinno znaleźć się co najmniej 5 porcji produktów zbożowych, przy czym połowa z nich powinna być produktami pełnoziarnistymi. Oprócz pieczywa z pełnego przemiału i brązowego ryżu zaleca się spożywanie różnego rodzaju kasz.
Kasze są wartościowym źródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika, a także witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy). Ponadto kasze gruboziarniste (np. kasza gryczana) dostarczają wielu cennych składników mineralnych. Z tego względu dobrze jest przyzwyczaić dziecko do spożywania kasz, a przy tym ukształtować w nim prawidłowe nawyki żywieniowe.
W przypadku niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym pierwszą kaszkę możemy podać maleństwu już po ukończeniu 4 miesiąca życia, natomiast jeśli mama karmi piersią – po 6 miesiącu. Na początek należy podać niemowlęciu kaszkę kukurydzianą, która nie zawiera glutenu. Ważne, aby nie podawać dziecku dostępnych na rynku kaszek błyskawicznych zbyt często. Kaszki te być może i lepiej smakują (zawierają cukier), ale przyzwyczają dziecko do smaku słodkiego, co sprzyja wychowaniu niejadka. Zgodnie z zaleceniami między 5 a 7 miesiącem życia niemowlęciu należy podać niewielką ilość kaszki zawierającej gluten (np. kaszy manny). Jeśli karmimy piersią kaszka taka powinna pojawić się w jadłospisie w 5 miesiącu życia, natomiast w przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym – w 6 miesiącu życia. Pozostałe kasze wprowadzamy do jadłospisu dziecka w niewielkich ilościach i bez pośpiechu. W 8 miesiącu życia możemy np. do zupki jarzynowej dodać 1 łyżeczkę rozgotowanej kaszy jaglanej, a miesiąc później – w 9 miesiącu życia – dziecko może poznać smak kaszy gryczanej (kaszę gryczaną w ilości ok. 2 łyżeczek należy rozgotować i dodać do zupki). W 10 miesiącu życia paluszek może poznać smak kaszy jęczmiennej, podanej podobnie jak poprzednie rodzaje kasz. Dla dzieci starszych kasze możemy przygotowywać na różnorakie sposoby. Poniżej znajduje się kilka propozycji.
Kasza jaglana z żurawiną
Składniki:
Kasza jaglana ½ szklanki
Masło 1 łyżeczka
Żurawina 3 łyżki
Miód 1 łyżeczka
Jogurt naturalny 1 łyżka
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka i przepłukać 2-3 razy. Dolać 1 szklankę wody i łyżeczkę masła. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Wsypać żurawinę, odstawić na chwilkę pod przykryciem. Do ugotowanej kaszy dodać łyżeczkę miodu, polać jogurtem naturalnym.
Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem
Składniki:
Kasza gryczana ½ szklanki
Twaróg 100g
Masło 1 łyżeczka
Jajko 1szt.
Natka pietruszki 1 łyżka
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować z masłem. Po ugotowaniu wystudzić i zmiksować z twarogiem. Dodać jajko, natkę pietruszki i doprawić. Ulepić niewielkie kotlety, panierować w bułce tartej i obsmażyć na oleju z obu stron. Kotleciki można podawać z sosem np. pomidorowym.
Kukurydziane muffinki
Składniki:
Kaszka kukurydziana ¾ szklanki
Mąka pszenna 1 ½ szklanki
Cukier 2 łyżeczki
Jajka 2szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżka
Soda oczyszczona ½ łyżeczki
Mleko 1 szklanka
Olej 5 łyżek
Twaróg 100g
Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, olejem i twarogiem. Powstałą masę połączyć szybko z przygotowaną wcześniej mieszaniną składników suchych. Napełnić ciastem foremki na muffinki (do połowy foremki), po uprzednim wysmarowaniu ich olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C i piec ok. 25 min. Po upieczeniu odczekać 10 min, wyjąć z foremek. Można podawać na ciepło.
mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk
Przeczytaj także: Dziecko na diecie wegetariańskiej?