banner

Główne czynniki wpływające na płodność

Autor: Sylwia Durzyńska

Jak powszechnie wiadomo na płodność ma wpływ wiele czynników. Do czynników dietetycznych zaliczyć możemy zarówno stan odżywienia organizmu czy spożycie białek, tłuszczy i węglowodanów. Szczególnie dużo mówi się także o spożyciu alkoholu czy kofeiny. Ważne jest również odpowiednie dostarczenie organizmowi witamin z grupy B, folianów, a także żelaza, antyoksydantów czy błonnika pokarmowego. W tym miejscu także warto wspomnieć o innych czynnikach, nie związanych z żywieniem, jednak mającym równie duży wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego, do których zaliczamy aktywność fizyczną oraz palenie tytoniu.

Nieprawidłowa dieta zwiększa ryzyko niedoborów zarówno makro- jak i mikroskładników. Czynnikami zaburzającymi owulację są dieta bogata tłuszcze, głównie izomery trans kwasów tłuszczowych, białka pochodzenia zwierzęcego, węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, zaś ubogą z białka pochodzenia roślinnego, kwas foliowy i żelazo.

Jak potwierdziły liczne badania większe spożycie białek roślinnych kosztem białek zwierzęcych istotnie wpływa na płodność poprzez wzrost wrażliwości tkanek na insulinę.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n6 i n3 również odgrywają ważną rolę w regulacji płodności. Z kwasu linolowego należącego do tej rodziny kwasów tłuszczowych powstają związki, mające wpływ na hormony odpowiedzialne za prawidłowy wzrost i rozwój.

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, iż niewystarczające spożycie żelaza prowadzące do niedokrwistości z niedoboru tego pierwiastka jest główną przyczyną problemów zdrowotnych młodych kobiet, które wiążą się z ryzykiem chorób płodu.

Spożywanie alkoholu przyczynia się do zaburzeń hormonalnych, szczególnie osi podwzgórze-przysadka- nadnercza, mających z czasem wpływ na przebieg owulacji i miesiączkowania. Warto w tym miejscu również przypomnieć, iż alkohol jest niebezpieczny dla płodu i może prowadzić do powstania FAS, czyli płodowego zespołu alkoholowego.

Również palenie tytoniu ma ogromny wpływ na płodność. U młodych kobiet znacznie wpływa na jakość i żywotność komórek jajowych, przyczynia się do przyspieszenia degeneracji jajników, a także powoduje wcześniejsze wystąpienie menopauzy.

Należy pamiętać, że o tym jak funkcjonować będzie nasz układ rozrodczy często decydujemy sami. Ważne jest przestrzeganie zasad zdrowego żywienia oraz utrzymanie zdrowego stylu życia. Powyższe zasady przestrzegane być powinny nie tylko przez kobiety w ciąży czy karmiące mamy, ale także w okresie przygotowania organizmu do ciąży.

Sylwia Durzyńska
Dietetyk

Przeczytaj także: Żywienie, a najczęstsze dolegliwości ciężarnych

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.