Czekoladę warto jeść !
Czekolada jest smakołykiem znanym już od dawien dawna. Jej historia sięga zamierzchłych czasów około 2000 r. p. n. e., kiedy to na ziemiach Ameryki Środkowej była znana jako bardzo drogocenny napój spożywany przez władców najstarszych cywilizacji tego kontynentu- Majów oraz Azteków. W tamtych czasach picie czekolady było objawem luksusu i wielkiego bogactwa. 100 ziaren kakaowca, z których przygotowywało się ten napój równało się cenie jednego niewolnika.
W zależności od zawartości kakao, wyróżnia się trzy rodzaje czekolady: naturalne (ciemne), mleczne oraz białe. Wysokiej jakości czekolady ciemne powinny zawierać co najmniej 43% kakao, ale nie mniej niż 26% masła kakaowego. W tej grupie najbardziej wytrawne czekolady zawierają około 70 -80% kakao, ale z tego względu, że są bardzo gorzkie w smaku, nie cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. W sprzedaży dostępna jest też czekolada zawierająca 90% kakao, ale jej smak jest naprawdę bardzo gorzki. Czekolady mleczne cieszą się największą popularnością wśród smakoszy. Najlepsze czekolady mleczne powinny zawierać co najmniej 30% kakao i 18% mleka. Czekolada biała w swoim składzie nie zawiera proszku kakaowego, a jedynie 20% masła kakaowego, 14% mleka w proszku i 55% cukru. Przez znawców nie jest traktowana jako prawdziwa czekolada.
Specjaliści od żywności i żywienia uważają czekoladę za najlepiej przyswajalne oraz skoncentrowane źródło energii. Jedna tabliczka tego smakołyku może nam dostarczyć nawet 500-600 kcal. Dobrze jest spożywać ją po wysiłku fizycznym lub wtedy, kiedy jesteśmy zmęczeni.
Ziarno kakaowca ma największe stężenie różnego rodzaju przeciwutleniaczy spośród wszystkich innych znanych produktów roślinnych. Już 40 gram czekolady zawiera tyle flawonoidów ile jedna lampka czerwonego wina bądź dwie filiżanki zielonej herbaty. Według badań przeprowadzonych przez naukowców, czekolada chroni przed miażdżycą oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów, ponadto, pomaga zwalczać infekcje a co więcej, chroni przed różnego rodzaju nowotworami.
Naukowcy doszli także do wniosku, że osoby, które dosyć regularnie spożywają gorzką czekoladę w postaci stałej lub płynnej, o 50% rzadziej umierają na zawał mięśnia sercowego. W czekoladzie odkryto także wiele środków psychoaktywnych. Wśród nich znajdują się między innymi stymulanty, takie jak kofeina, teobromina, tyramina oraz fenyloalanina. Związki te podnoszą ciśnienie krwi a także poziom glukozy, powodując jednocześnie uczucie podekscytowania oraz poczucie szczęścia. Kilka cząstek czekolady pomaga rozjaśnić myśli, poprawić koncentrację, pamięć, a dodatkowo, czas reakcji.
Należy jednak pamiętać o tym, żeby wybierać czekolady ciemne. Ponieważ to właśnie w ich składzie zawartych jest najwięcej flawonoidów. Dodatkowo, nie przesadzajmy z ilością tabliczek. O nasze serce i naczynia krwionośne warto dbać, ale nadwaga i otyłość to powód wielu chorób i różnego rodzaju dolegliwości, z cukrzycą na czele.
mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy bakalie są dobre na wszystko?