Zapalenie pęcherza – jak pomóc sobie dietą?
Zapalenie pęcherza to bardzo częsta dolegliwość. Najczęściej winne jego wystąpieniu są bakterie. Zdecydowanie częściej przypadłość ta dotyczy kobiet niż mężczyzn, ze względu na budowę anatomiczną - krótszą cewkę moczową u pań.
Ciąża jest dodatkowym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania. Dzieje się tak, ponieważ układ moczowy pracuje u ciężarnych nieco mniej wydolnie, a szybko rosnące w łonie matki dziecko powoduje coraz silniejszy nacisk na pęcherz. Może to powodować osłabienie jego mięśni, a w przyszłości zaleganie w nim resztek moczu. Jest to świetna pożywka dla bakterii i tym samym przyczyna rozwoju zapalenia. Dodatkowo u ciężarnych mogą występować zaparcia, a zalegające w jelicie grubym masy kałowe także uciskają na ‘zbiornik moczu’.
Inne przyczyny prowadzące do zapalenia pęcherza, to wychłodzenie organizmu oraz niewłaściwa higiena okolic intymnych, w wyniku której możemy przenieść bakterie bytujące w jelicie grubym do cewki moczowej. Nie powinnyśmy także zwlekać z oddaniem moczu, gdyż nagromadzony i przetrzymywany w pęcherzu przez długi czas również sprzyja rozwojowi bakterii.
Objawy - z pewnością znane wielu paniom - należy zaliczyć do bardzo nieprzyjemnych. Są to:
-bóle w podbrzuszu połączone z uczuciem parcia na mocz
-bardzo częste oddawanie małych ilości moczu, któremu towarzyszy ból i pieczenie/szczypanie/kłucie cewki moczowej
-ogólne złe samopoczucie, bóle pleców
-często dodatkowe symptomy to stan podgorączkowy lub gorączka
-może wystąpić również krwiomocz.
Należy zaznaczyć, że sama dieta jest niewystarczająca w zwalczaniu zapalenia pęcherza. Z podejrzeniem infekcji dróg moczowych trzeba zwrócić się do lekarza, aby dobrał nam odpowiednie leki. Zazwyczaj kuracja trwa 2 tygodnie i pamiętajmy, aby nie przerywać jej nawet wtedy, gdy objawy ustąpią. Jest to bardzo istotne, gdyż w przeciwnym razie choroba może powrócić. Warto jednak wspomóc leczenie farmakologiczne odpowiednio skomponowanym żywieniem i składnikami naturalnie występującymi w pokarmach. Niemiłe objawy szybciej miną, a my będziemy się cieszyć dobrą formą.
1. Zwróćmy uwagę na produkty, które prowadzą do zakwaszenia organizmu, a tym samym moczu, co utrudnia namnażanie drobnoustrojów:
-jaja,
-mięso,
-ryby,
-cukier,
-produkty zbożowe,
-sery,
-borówki, żurawina (zawierają kwas benzoesowy).
Szczególnie warta polecenia jest żurawina. Zawiera ona proantocyjanidyny – związki zaliczane do flawonoidów - o budowie odmiennej niż w innych roślinach. Oprócz obniżania pH moczu – utrudniają one przyleganie bakterii E. coli (najczęściej wywołujących zapalenie pęcherza) do nabłonka dróg moczowych oraz zwiększają ich wydalanie z moczem. Możemy zaopatrzyć się w sok żurawinowy lub jej suszone owoce.
2.Warto podczas zapalenia pęcherza oraz w prewencji jego wystąpienia wzbogacić dietę w produkty o wysokiej zawartości witaminy C. Ma ona działanie przeciwzapalne i poprawiające odporność organizmu. Może skrócić czas trwania infekcji. Szczególnie bogate w wit. C są:
Produkt: | Zawartość wit. C [mg/100g produktu]: |
---|---|
Porzeczki czarne Nać pietruszki Papryka czerwona Jarmuż Chrzan Brukselka Papryka zielona Brokuły Kalafior Szpinak Truskawki |
182,6 177,7 144,0 120,0 114,0 94,0 91,0 83,0 69,0 67,8 66,0 |
Opracowanie własne na podstawie: „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda
3.Dodatkowo bardzo ważne jest wypijanie dużych ilości płynów (do 3 litrów/d), dzięki czemu mocz jest bardziej rozcieńczony oraz szybciej usuwany z pęcherza wraz ze zgromadzonymi w nim bakteriami. Stosujmy wodę niegazowaną, słabe herbaty, sok ze wspomnianej wcześniej żurawiny.
4.Możemy spożywać także probiotyki, zawarte np. w jogurtach. Bakterie kwasu mlekowego zmieniają florę bakteryjną jelita grubego, zapobiegają rozwojowi bakterii patogennych, które przy niewłaściwej higienie mogą dostać się do cewki moczowej i dalej do pęcherza. Dodatkowo poprawiają odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje oraz sprzyjają regularnemu wypróżnianiu się.
5.Kobiety w ciąży powinny ograniczać stosowanie używek bogatych w kofeinę (kawa, napoje energetyczne, cola), a także zupełnie zrezygnować z alkoholu czy papierosów, gdyż grozi to poronieniem lub uszkodzeniem płodu. Dobrze jednak wiedzieć, że używki te mogą w czasie trwania infekcji pęcherza nasilać ból podczas mikcji, gdyż wysuszają śluzówkę dróg moczowych.
Nie lekceważmy pierwszych objawów zapalenia pęcherza, gdyż nie wyleczone do końca może prowadzić do poważnych chorób nerek. Z każdym niepokojącym symptomem zgłośmy się do lekarza, a kurację farmaceutykami wspomóżmy właściwie dobranymi produktami spożywczymi. Ich lista nie jest długa, jednak może nam pomóc w znacznym stopniu.
Aleksandra Reyer
Dietetyk
Przeczytaj także: Bogactwo natury – owoce żurawiny