Jak wybrać najzdrowszy jogurt?
Półki sklepowych lodówek uginają się od ogromnego wyboru przetworów mlecznych. Czasem trudno zdecydować, który z nich wybrać. W tym miejscu chciałabym skupić się na jogurtach. Kuszą nas ich niskie ceny, interesujące połączenia smaków, kolorowe opakowania.
A czy wiemy czym tak naprawdę jest jogurt, jakie zadanie ma spełniać w organizmie i w jaki sposób możemy rozpoznać ten o najwartościowszym składzie?
Jogurty zaliczamy do mlecznych napojów fermentowanych. Zawarte w nim bakterie jogurtowe (Lactobacillus Bulgaricus lub Streptococcus Thermophilus) żywią się zawartym w mleku cukrem-laktozą, przekształcając go do kwasu mlekowego. Wykazuje on korzystne działanie na nasz układ pokarmowy: usprawnia proces trawienia, zapobiega wzdęciom, bólom brzucha, pomaga także usunąć z organizmu toksyny. W składzie jogurtu znajdziemy mleko pasteryzowane, zazwyczaj także mleko w proszku oraz przede wszystkim żywe kultury bakterii jogurtowych (co najmniej 10 milionów komórek w 1 mililitrze). Żadne inne składniki w jogurcie nie są potrzebne. Napis na opakowaniu jogurtu naturalnego „bez cukru” lub „bez konserwantów” to jedynie trik mający na celu przyciągnięcie klienta. Żaden jogurt naturalny nie może zawierać konserwantów i cukru.
Wybór jogurtu naturalnego to oczywiście najlepsza decyzja. Taki jogurt stanowi świetną bazę do własnych eksperymentów. Możemy do niego dodać w zależności od upodobań: świeże owoce, miód, konfiturę, bakalie, musli, kawę rozpuszczalną, kakao, wiórki kokosowe, startą czekoladę i inne. Mamy szansę pobudzić kreatywność i tworzyć swoje własne kompozycje smakowe, zarazem dobrze się przy tym bawiąc. Jogurt naturalny znakomicie sprawdzi się także jako dodatek do sałatki czy zamiennik dla śmietany w wielu potrawach, jeśli zależy nam na ograniczeniu kalorii w diecie.
Tymczasem, co znajdziemy w kupnych smakowych jogurtach?
Jeśli jogurt ma smak owocowy powinien w swoim składzie zawierać po prostu owoce. Tymczasem najczęściej jest to wsad owocowy (pulpa owocowa), który został stworzony głównie z barwników (naturalnych w postaci soku z buraków, koszenili, itp. albo sztucznych), aromatów, żelatyny, syropu glukozowo-fruktozowego i innych substytutów cukru.
Jeśli mamy ochotę na jogurt tego typu koniecznie zwróćmy uwagę na to, czy rzeczywiście zawarte są w nim owoce, czy przeważają sztuczne składniki. Unikajmy także jogurtów z dodatkami w postaci żelek, słodkich płatków czy drażetek, które ze zdrowego w pierwotnej formie jogurtu tworzą wysokokaloryczną słodką przekąskę.
mgr Aleksandra Reyer
Dietetyk
Przeczytaj także: Świadome zakupy żywności