Sposób na rybkę
Oto kilka przepisów jak przygotować rybkę dla najmłodszych
• Od 7 miesiąca życia:
Zupka rybna
Składniki:
- kawałek świeżego dorsza
- kalafior 3 różyczki
- marchewka ½ średniej sztuki
- pietruszka ½ średniej sztuki
- ziemniak ½ średniej sztuki
- żółtko ½ ugotowanego
- oliwa z oliwek ½ łyżeczki
Wykonanie:
Warzywa ugotować w wodzie. Ugotowanego na parze dorsza zmiksować z pozostałymi warzywami, żółtkiem i oliwą z oliwek.
• od 1 roku życia
Pasta rybna na kanapki
Składniki:
- kawałek fileta z ryby (np. łosoś)
- jajko 1szt.
- twaróg 2 łyżki
- serek śmietankowy kanapkowy 1 łyżka
- chleb
Wykonanie:
Fileta z ryby ugotować (ryby wrzucamy do gotującej się wody), ostudzić, rozdrobić widelcem. Jajko ugotować na twardo, rozdrobić i połączyć z rybą. Dodać twaróg oraz serek śmietankowy, wymieszać pastę. Z kromek chleba można wyciąć kanapki w kształcie rybek i posmarować je pastą. Kanapki udekorować warzywami, np. pomidorem.
• Dzieci starsze
Zapiekanka makaronowa z łososiem
Składniki:
- filet z łososia
- makaron penne
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- śmietana 3 łyżki
- cebula 1 średnia sztuka
- pomidor 1 duży
- bazylia kilka listków
- ser żółty do posypania
Wykonanie:
Rybę ugotować, pokroić na kawałki. Makaron ugotować al dente. Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać śmietanę, pokrojone w kostkę pomidory i kawałki ryby. Poddusić, dodać poszatkowane liście bazylii. Całość połączyć z makaronem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem i zapiekać w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 min.
Rybka w sosie jabłkowym
Składniki:
- filet z ryby (np. z soli)
- jabłko winne 1 sztuka
- masło 1 łyżka
- bulion warzywny 1/4 szklanki
- cukier ½ łyżeczki
- ½ żółtka jaja
- śmietana 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżeczka
- sok z cytryny
Wykonanie:
Fileta z ryby skropić sokiem z cytryny. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. 3 ćwiartki jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku stopić masełko, dodać starte jabłko, dusić kilka minut. Oprószyć mąką i wymieszać. Wlać bulion warzywny, dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Żółtko połączyć ze śmietaną i mieszając wlać do sosu. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć fileta rybnego, zalać sosem, zapiekać w temperaturze 190°C przez 20 min. Następnie przykryć rybkę pozostałą częścią jabłka pokrojonego w plasterki, zapiekać jeszcze ok. 10 min.
mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk
Przeczytaj także: Rybka w jadłospisie niemowląt i dzieci