Pomysły na domowe soki, napoje, koktajle
Domowe soki, napoje i koktajle nie tylko doskonale zaspokajają pragnienie dziecka, ale także dostarczają szeregu witamin i składników mineralnych. Tylko przygotowując je samodzielnie w domu masz pewność co rzeczywiście znajduje się w środku. Mogą wyglądać apetycznie i kolorowo także bez dodatku barwników i substancji słodzących.
Sporządzając je i podając dziecku należy pamiętać o kilku zasadach:
1. Używaj wody butelkowanej zalecanej dla małych dzieci.
2. Najlepiej przygotowuj dziecku soki owocowe i warzywne tuż przed podaniem. Wtedy straty witamin powstałe podczas przechowywania i utleniania są najmniejsze. Wybieraj dojrzałe i nieuszkodzone owoce i warzywa. Szczególnie bogate w składniki odżywcze są soki przecierowe.
3. Nie należy zbyt wcześnie wprowadzać do diety dziecka soków słodzonych, zwłaszcza tych przeznaczonych dla dorosłych. W jednej butelce napojów przeznaczonych dla dzieci produkowanych przez duże koncerny spożywcze może znajdować się nawet do 10 łyżeczek cukru!
4. Pamiętaj, aby malec miał zawsze dostęp do świeżej wody. Najlepiej jakby stała w dostępnym i widocznym dla dziecka miejscu. Dla urozmaicenia możesz wkroić do niej kilka plasterków cytryny i pomarańczy.
5. Dziecko potrzebuje więcej płynów wtedy, kiedy jest chore, ma gorączkę lub biegunkę. Szczególnie wtedy należy zadbać o to, aby dziecko systematycznie i małymi porcjami piło wodę, herbatki owocowe lub lekkie napary ziołowe.
Zrób to sam i delektuj się smakiem razem z dzieckiem.
Sok owocowo-warzywny
Składniki:
• 1 marchew,
• 1 jabłko,
• 1 cytryna,
• 2 pomidory,
• ½ szklanki porzeczek.
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę umyj, obierz i wyciśnij z niej sok. Jabłko po umyciu obierz ze skórki, pokrój i pokrop sokiem z cytryny. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki zmiksuj i przelej do szklanek.
Porcja dla dziecka: 150ml.
Orzeźwiający owocowy napój
Składniki:
• 2 dojrzałe gruszki,
• 2 pomarańcze,
• 1 marchewka,
• 1 łyżeczka miodu,
• 1 szklanka wody mineralnej.
Gruszki i marchew umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w cząstki. Porcjami przepuść przez sokowirówkę, a następnie dodaj do otrzymanego przecieru wyciśnięty sok z pomarańczy, wodę i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do szklanek.
Porcja dla dziecka: 150ml.
Koktajl jogurtowy
Składniki:
• ¾ litra jogurtu naturalnego,
• 1 dojrzała gruszka,
• ½ szklanki jagód,
• ½ szklanki malin,
• ½ banana,
• szczypta cynamonu,
• 1 łyżeczka miodu,
• 1 łyżeczka posiekanej mięty.
Gruszkę obierz ze skórki, oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej jedną trzecią jogurtu i zmiksuj. Drugą porcję zmiksuj z jagodami i cynamonem, trzecią – z malinami, bananem, miodem i miętą. Podawaj lekko schłodzone.
Porcja dla dziecka: 200ml.
mgr Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także: Co to jest GDA?