Znaczenie śniadań w diecie dziecka
Śniadanie to pierwszy posiłek, który spożywamy w ciągu dnia. Wiele osób nie przykłada uwagi do śniadań swoich dzieci, tłumacząc się brakiem czasu czy pośpiechem, jednocześnie nie wiedząc, jak wiele przez to się traci. Posiłek ten powinien dostarczać organizmowi energii i składników odżywczych w ilości istotnej z punktu widzenia pokrycia potrzeb organizmu.
Jak powinno wyglądać prawidłowo przygotowane śniadanie? Przede wszystkim, powinno być urozmaicone. Dobrym pomysłem są produkty zbożowe, owoce, warzywa, produkty mleczne (sery, mleko, jogurty), pełnowartościowe produkty białkowe (ryby, wędliny, sery) czy tłuszcze bogate w wielonenasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, oleje roślinne). Zaleca się, aby śniadanie zawierało, aczkolwiek w małych ilościach, żywności bogatą w cukry proste (dżemy, miód, cukier). Przygotowując posiłek należy unikać żywności bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans kwasów tłuszczowych (masło, margaryna).
Bardzo ważne jest, aby śniadanie dostarczało nam energii potrzebnej na dobre rozpoczęcie dnia. Zaleca się, aby jego wartość kaloryczna wynosiła 20-25% wartości energetycznej codziennej diety.
Zalet wynikających ze spożywania śniadań jest wiele. Spożywanie pierwszego posiłku związane jest z bardziej prozdrowotnym wyborem żywności w ciągu dnia oraz poprawieniem gęstości żywieniowej diety. Regularne spożywanie śniadań sprzyja także zwiększeniu spożycia owoców i warzyw. Ponadto, poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną oraz wpływa na poprawę uczenia się i odtwarzania zgromadzonych uprzednio informacji, co jest niezwykle ważne dla każdego dziecka, szczególnie przedszkolaka czy ucznia.
Śniadanie jest to też pierwszy posiłek po nocnej przerwie, w czasie której organizm wykorzystuje część zgromadzonych zapasów węglowodanowych. Skutkiem tego jest obniżony poziom glukozy we krwi, który objawia się przede wszystkim zmęczeniem, rozdrażnieniem, brakiem humoru oraz obniżeniem wydajności nauki i pracy. Jeśli nasze dziecko nie chce jeść śniadań, powinno spożyć przynajmniej jogurt z owocami lub płatki z mlekiem, aby nie pójść do szkoły z pustym żołądkiem.
Badania wykazały także, że dzieci, które spożywają śniadania mogą pochwalić się lepszymi ocenami w szkole, niż dzieci, które nie jedzą regularnie śniadań. Ponadto, u dzieci spożywających ten posiłek obserwuje się dobry nastrój i ogólne zadowolenie, lepszą identyfikację bodźców wzrokowych, polepszenie koncentracji, zwiększenie kreatywności i zdolności tworzenia oraz spadek nadpobudliwości. Ponadto, dzieci, które przychodzą do szkoły najedzone charakteryzują się lepszą pamięcią, zdolnością do rozwiązywania problemów, zdolnościami matematycznymi oraz werbalnymi.
Dowiedziono także zależności pomiędzy spożywaniem śniadań a obniżonym zachorowaniem na choroby takie jak nadciśnienie tętnicze, zespół metaboliczny, otyłość oraz cukrzyca typu 2. Ponadto, im większa częstotliwość spożywania śniadań tym bardziej prawidłowa masa ciała (BMI) i rzadsze występowania nadwagi i otyłości. Warto zapamiętać, że regularne spożywanie śniadań zmniejsza ryzyko występowania otyłości od 20 do 30% oraz zapewnia dzieciom bardziej harmonijny rozwój.
Przykładajmy zatem uwagę do jakości śniadań, które spożywają nasze dzieci. Może warto zacząć trochę wcześniej wstawać, aby przygotować pełnowartościowy posiłek, który doda dziecku sił oraz energii na cały dzień nauki i zabawy. Śniadanie- niby mała rzeczy, a tak wiele od niego zależy.
mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk
Przeczytaj także: Śniadaniowy zawrót głowy