Zalecenia żywieniowe w autyzmie
W ciągu kilkudziesięciu lat ilość dzieci ze zdiagnozowanymi zaburzeniami ze spektrum autyzmu niebezpiecznie wzrosła z 4-5 przypadków do około 100 na 10 000 osób. Badacze wskazują, że za tak znaczny wzrost ilości diagnoz mogą mieć wpływ takie czynniki, jak: narażenie na nikotynę, alkohol, pestycydy, zanieczyszczenie powietrza, substancje chemiczne wpływające na układ hormonalny, metale ciężkie oraz niedobory kwasów tłuszczowych i mikroskładników obecnych w żywności. W niniejszym artykule skupię się przede wszystkim na tym, w jaki sposób wspomóc chore dziecko odpowiednią dietą. Coraz więcej doniesień mówi bowiem o korzystnym wpływie pewnych składników diety na objawowość choroby.
Pod względem żywieniowym najważniejszymi składnikami w redukcji zarówno ryzyka, jak i objawów chorób ze spektrum autyzmu są te odpowiadające za rozwój układu nerwowego. Ze zwiększonym ryzykiem zachorowania wiążą się niedobory magnezu, witamin z grupy B, a także selenu, witamin D, A, E w trakcie rozwoju (także prenatalnego). Potwierdzono ponadto, że wyrównanie niedoborów takich składników, jak magnez, witamina B6, L-karnozyna, a także witamina D poskutkowało polepszeniem zdolności komunikacyjnych oraz ogólnym funkcjonowaniem dzieci w wieku 2-10 lat ze zdiagnozowanymi zaburzeniami ze spektrum autyzmu.
Kolejnym ważnym składnikiem diety chorego dziecka są kwasy tłuszczowe. Tutaj ogromną rolę odgrywają te długołańcuchowe, z rodziny omega-3 oraz omega-6 z tym, że to te pierwsze mają korzystne działanie, drugie z kolei skutkują zwiększeniem ryzyka zachorowania oraz zwiększają objawowość choroby. Okazuje się, że spożywanie 1 grama kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (lub suplementacja, gdy dieta sama w sobie jest niedoborowa w te substancje) przyczynia się do poprawy uwagi, zdolności koncentracji i umiejętnościach komunikacyjnych u chorych. Przeciwne wyniki uzyskano w badaniu spożycia omega-6 – te kwasy tłuszczowe, znajdujące się między innymi w nasionach słonecznika, orzechach arachidowych, sezamie oraz w rafinowanych olejach roślinnych. Nie oznacza to, by całkowicie eliminować te produkty z jadłospisu, ponieważ mają też dobroczynne właściwości (redukcja ryzyka miażdżycy, problemów z układem sercowo-naczyniowym), ale w diecie chorego na autyzm należy skupić się raczej na źródłach omega-3 oraz witamin B, A, D, E i składników mineralnych. Są to przede wszystkim: łosoś, śledź, awokado, oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy (włoskie, brazylijskie), pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa strączkowe, naturalne kakao, świeże owoce i warzywa i nieprzetworzone przemysłowo mięso wołowe i drobiowe.
Żaneta Michalak
Dietetyk
Przeczytaj także: Cola w diecie dziecka