Dlaczego warto sięgnąć po jogurt probiotyczny?
Mianem probiotyków określa się bakterie, które wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka. Nazwa probiotyk wywodzi się z greckiego wyrażenia „pro bios” i oznacza „dla życia”.
Źródłem probiotyków w naszej diecie są produkty mleczne poddane fermentacji mlekowej m.in. jogurty i kefiry. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że nie każdy jogurt czy kefir dostarczy nam tych dobroczynnych bakterii, gdyż nie wszystkie bakterie fermentacji mlekowej są probiotykami. Właściwości probiotyczne wykazują w głównej mierze specyficzne szczepy pałeczek fermentacji mlekowej reprezentujące rodzaje Lactobacillus i Bifidobacterium. Najbardziej popularnym szczepem probiotycznym, występującym w jogurtach dostępnych na polskim rynku spożywczym jest Lactobacillus casei i to właśnie informacji o tym szczepie bakterii powinniśmy szukać na etykietach produktu, jeśli chcemy zakupić produkt probiotyczny.
Jaki wpływ wywierają bakterie probiotyczne na nasz organizm?
• zapewniają równowagę mikroflory przewodu pokarmowego hamując rozwój bakterii niepożądanych, przez co zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych jelita grubego
• regulują metabolizm przyspieszając perystaltykę jelit, przez co zapobiegają zaparciom i wzdęciom
• obniżają poziom cholesterolu poprzez jego asymilację i rozkład kwasów żółciowych
• stymulują układ odpornościowy, przez co organizm jest mniej podatny na infekcje
• są w stanie zsyntetyzować niektóre witaminy m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy i witaminę K
• pomagają odbudować prawidłową mikroflorę jelitową po zastosowaniu antybiotykoterapii
• bakterie te żywią się laktozą, co ma niebagatelne znaczenie w przypadku nietolerancji laktozy
• zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy (wykazują działanie antagonistyczne w stosunku do bakterii przyczyniających się do powstawania tych schorzeń układu pokarmowego)
Aby uzyskać korzystne efekty związane ze spożywaniem produktów probiotycznych należy spożywać je w ilości co najmniej 100g dziennie. Produkt probiotyczny powinien zawierać nie mniej niż 10^6 aktywnych komórek bakterii w jednym gramie lub w jednym cm3 produktu.
Na etykiecie produktu probiotycznego powinna znaleźć się informacja na temat:
• rodzaju i gatunku szczepu probiotycznego
• minimalnej ilości żywych bakterii obecnych w produkcie, obecnych pod koniec daty przydatności do spożycia
• warunków przechowywania
Ze względu na wyżej wymienione właściwości produktów probiotycznych warto włączyć je do codziennej diety, zarówno naszej jak i naszego dziecka. Przy zakupie zwracajmy uwagę na etykiety, aby mieć pewność, że kupujemy produkt, który spełnia założenia probiotyku.
mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk
Przeczytaj także: Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana