Ocena jadłospisu po 1 roku życia
Witam! Chciałabym dowiedzieć się czy moje dziecko je prawidłowo.Mój syn ma 16 miesięcy, waży ok 10 kg,mierzy 76 cm. Jadłospis: Śniadanie: 240 ml mleka modyfikowanego i kromka z masłem i wędliną( do niedawna podawałam też warzywa ale od jakiegoś miesiąca synek nie chce surowych warzyw-czasami robie wiec i podaję mu pasty warzywne)) lub płatki owsiane/kaszka manna z jabłkiem lub rodzynkami
2 śniadanie : jogurt naturalny z bananem lub jajko lub kromka chleba z masłem i wędliną lub mozzarella
Obiad: zupa z jarzyn i mięsa( na przemian ryba, drób, wołowe) z kaszą jaglaną lub jęczmienną, dodatkiem oliwy i ziół.. Chciałabym wprowadzić mu obiady nasze (nie przyprawione) ,ale zupę je np. rosół a drugiego dania nie- tylko ziemniaki, jarzynki ani mięsa nie chce.
Deser: Jakiś owoc lub dwa lub kisiel domowy lub mus domowy, czasem owoc i ciasteczka. Kolacja: Na ogół gotowa kaszka dla niemowląt , czasem mleko modyfikowane i kromka chleba z masłem. Proszę o ocenę i podpowiedź , szczególnie odnośnie obiadu i kolacji(nie powinnam już dawać kaszek, ale brakuje mi pomysłu na kolację. Chciałabym też prosić o podpowiedź co robić w sprawie tych warzyw surowych, których synek nie chce jeść. Co jeszcze mogę podawać na śniadania(czy czasami mogę podać parówki, naleśniki, gofry)? Pozdrawiam
Ilość posiłków jest prawidłowa. Nie podała Pani godzin, o której podawane są poszczególne posiłki. Proszę pamiętać, żeby każdego dnia dziecko otrzymywało posiłki o tej samej porze, co 2,5-4 godziny.
Bardzo ważne jest, żeby dieta było urozmaicona. Należy zadbać, żeby w jadłospisie dziecka znalazły się produkty ze wszystkich grup piramidy żywienia. Kanapki proszę więc podawać nie tylko z wędliną, ale również włączyć do diety synka twarogi, sery, jajka. Dziecko 16-miesięczne powinno codziennie spożyć około 600 ml mleka, część mleka można zamienić i podać kefir, maślankę, jogurt naturalny, zsiadłe mleko, biały ser.
Piszę Pani, że synek odmawia spożycia surowych warzyw. Jednym z rozwiązań, żeby przemycić dziecku warzywa jest właśnie przygotowanie past z dodatkiem warzyw. Proszę eksperymentować, podawać posiłki kolorowe, apetyczne. Może warto pokroić warzywa w różne kształty, podać w nowy nietypowy sposób. Na pewno nie należy rezygnować z podawania warzyw mimo odmowy ze strony synka. Warto podawać różne warzywa, ponieważ nie ma jednego idealnego produktu, który zawierałby wszystkie składniki pokarmowe w optymalnych dla organizmu proporcjach.
Może Pani przemycać warzywa w zupach kremach, koktajlach, omletach, farszach do pierogów, naleśników. Skoro synek nie chce warzyw surowych, proszę podać warzywa gotowane w wodzie lub na parze, z dodatkiem delikatnego sosu, z ziołami, w miarę możliwości warzywa powinny znaleźć się w każdym posiłku.
Nie musi Pani podawać synkowi obiadu dwudaniowego. Warto tylko zadbać, aby posiłki były pełnowartościowe. Należy pamiętać, że dzieci mają mniejsze zapotrzebowanie od osób dorosłych i prawdopodobnie synek nie jest głodny, dlatego odmawia II dania. Może Pani spróbować podać je w pewnym odstępie czasu, np. po 1-2 godzinach. Jeżeli synek nie chce jeść drugiego dania
Proszę ograniczyć podawanie dziecku słodkich dań: słodkich kaszek, ciasteczek, płatek zbożowych z dodatkiem cukru, słodkich kisieli. Nadmiar cukru w diecie dzieci powoduje, że odmawiają one jedzenia zdrowych produktów. Warto zamienić gotowe kaszki dla dzieci na naturalne płatki i kasze. Zawierają one więcej witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego niż gotowe kaszki, poza tym są bez dodatku cukru. Kaszki czy domowe muesli można przygotować z dodatkiem owoców świeżych, suszonych, itp.
Parówki nie powinny na stałe gościć w jadłospisie. Może je Pani podać synkowi, ale rzadko, najlepiej takie przeznaczone specjalnie dla dzieci, zrobione z lepszego gatunku mięsa, z mniejszą ilością tłuszczu.
Dieta dziecka po 1 roku życia może wyglądać jak dieta osób dorosłych, jeśli potrawy przygotowane są w sposób zdrowy, nie są ciężkostrawne, tłuste, smażone, ostro przyprawione.
Poniżej kilka propozycji na kolację:
• warzywa faszerowane mięsem, serem (np. pomidory nadziewane twarożkiem z ziołami, papryka nadziewana kaszą pęczak i mięsem z indyka)
• warzywa zapiekane z dodatkiem mięsa, produktu zbożowego (kasze, makarony, ryż),
• omlet z warzywami/owocami,
• grzanki z mozzarellą, pomidorem i bazylią,
• kanapki z pastami warzywno-mięsnymi, pasty rybne, jajeczne,
• jajecznica ze szpinakiem,
• płatki owsiane z mlekiem i suszonymi owocami
• twarożek z dodatkiem owoców, nasion słonecznika, pestki dyni.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Żywienie dzieci po pierwszym roku życia