Czy maślanka jest odpowiednia dla dzieci?
Pani Dietetyk proszę o poradę. Moja córeczka ma 11 miesięcy i zaczęłam wprowadzać jogurty, kefiry. Córka szczególnie upodobała sobie maślankę naturalną, tylko zastanawiam się czy to jest dobry produkt dla dziecka. Kiedyś słyszałam, że jest najmniej wartościowym produktem mlecznym i lepiej wybierać jogurty. Czy to prawda? Julia
Nazwa produktu: Maślanka naturalna
Podstawowe informacje:
Kategoria: Nabiał
Producent: Spółdzielnia Mleczarska „Mlekpol”
Opakowanie: 500 ml
Przechowywać w temperaturze od 0 stopni Celsjusza do + 8 stopni Celsjusza. Wstrząsnąć przed użyciem. Chronić przed światłem.
Skład: Maślanka naturalna pasteryzowana, mleko pasteryzowane, mleko w proszku, żywe kultury bakterii mlekowych, kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus casei.
Wartość odżywcza:
Kcal
45 kcal/100g produktu
Białko
3.4 g/100g produktu
Węglowodany
4.5 g/100g produktu
Tłuszcz całkowity
1.5 g/100g produktu
Zalety:
• Zdrowe
• Praktyczne opakowanie z zakrętką
• Dobry smak
• Bez zbędnych dodatków
Wady:
• Moim zdaniem nie ma.
Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Maślanka naturalna jest równie dobrym napojem mlecznym w diecie małego dziecka, jak jogurt czy kefir. Niewielkie jej ilości można podawać od 11 miesiąca życia. Powstaje ona jako produkt uboczy w procesie wytwarzania masła. Zawiera niewielką ilość tłuszczu (ok. 0,5%), pełnowartościowe białko, oraz sporo potrzebnej do rozwoju układu nerwowego lecytyny. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego maślanka korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Rzeczywiście, zawiera trochę mniej wapnia niż jogurt (ale i tak dużo, bo prawie tyle samo, co mleko), lecz w urozmaiconej diecie nie ma to znaczenia. Zawiera za to mniej fosforu (którego zazwyczaj mamy nadmiar w diecie) niż jogurt.
„Maślanka naturalna” Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol nie jest jednak w 100% napojem, którego właściwości opisałam. Napój ten składa się z maślanki i dodatków (mleko, mleko w proszku, kultury bakterii). Nie istnieją regulacje prawne zakazujące tego procederu, więc na rynku mamy szeroką gamę „mieszanek” nazywających się „maślankami”. Dodatki stosuje się w celu poprawy walorów smakowych, konsystencji, obniżenia kosztów produkcji. Plusem jest, że maślanka została wymieniona w składzie na pierwszym miejscu.
Kupując fermentowane napoje mleczne należy zwrócić uwagę na skład i wybierać te, które są jak najmniej przetworzone i mają jak najmniej dodatków, zwłaszcza substancji zagęszczających, konserwantów, aromatów. Trzeba zauważyć, że opisywany produkt zawiera zwykłe niemodyfikowane mleko krowie (w proszku), którego najlepiej nie wprowadzać do diety dziecka w pierwszym roku życia.
Maślanka SM Mlekpol może być podawana od czasu, do czasu (na zmianę z innymi fermentowanymi napojami mlecznymi) dzieciom od 2 roku życia. Produkt niedozwolony dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego, niewskazany przy nietolerancji laktozy. Dozwolony w diecie bezglutenowej o ile producent zagwarantuje brak możliwości zanieczyszczeń krzyżowych glutenem.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
4
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Serek bieluch