Serek homogenizowany 0% BAKOMA
Witam. W dzisiejszych czasach na półkach sklepowych jest mnóstwo rożnego rodzaju serków deserków, jogurtów itp. I tu pojawia się moje pytanie do eksperta. Czy serek homogenizowany 0% jest pełnowartościowym produktem np. na śniadanie z dodatkami? Czy nie zawiera zbyt dużo białka?
Nazwa produktu
Serek homogenizowany naturalny 0%
Podstawowe informacje
Kategoria: serek homogenizowany
Producent: Bakoma S.A.
Opakowanie:[ 190 g
To lekki serek - bez tłuszczu, bez dodatku cukru oraz z wysoką zawartością białka. Jest idealną propozycją na dietetyczne śniadanie.
Skład:
twaróg odtłuszczony. Wyprodukowany z mleka pasteryzowanego.
Wartość odżywcza:
Kcal
51.0 kcal/100g produktu
Białko
8.60 g/100g produktu
Węglowodany
4.20 g/100g produktu
Tłuszcz
0.0 g/100g produktu
Zalety:
• Krótki skład w porównaniu z innymi serkami
• Smaczny
• Dobra konsystencja
Wady:
• 0% tłuszczu. Dzieci powinny spożywać od 1,5-2%
Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Zacznę od tego, że dzieci powinny jeść tłuste lub jedynie częściowo odtłuszczone produkty mleczne. Zupełna eliminacja tłuszczu z mleka i jego przetworów sprawia, że produkty te pozbawione są również witamin (A i D), kwasów tłuszczowych, cholesterolu. Dziecko potrzebuje tych składników do prawidłowego rozwoju. Z tego powodu analizowany produkt nie jest dobrym pomysłem na zdrowy i pełnowartościowy posiłek dla dziecka. Osobom dorosłym również zalecam produkty mleczne z większą niż zero zawartością tłuszczu.
Odnośnie zawartości białka, to wszystko zależy zarówno od całodniowego jadłospisu dziecka, jak i jego wieku oraz masy ciała. Ale Pani obawy są słuszne. W najlepszym wypadku (dzieci 7-9 lat) porcja 190 g serka pokrywa aż ponad połowę dziennego zapotrzebowania na białko. W przypadku dzieci w wieku 1-3 lata taka porcja już przekracza dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, a dla przedszkolaków stanowi ¾ dobowego zalecanego spożycia. Wprawdzie w sklepach są dostępne mniejsze opakowania serka (135 g), ale to i tak spora porcja białka. Według zaleceń specjalistów dzienna porcja twarożku dla dzieci to 40-45 g.
Wszystko to nie oznacza wcale, że dzieci nie mogą w ogóle jeść tego serka. Zalecam jednak, po pierwsze, umiarkowane spożycie, np. 1-2 łyżeczki do posmarowania pieczywa z masłem (z dodatkiem warzyw), a po drugie, równoczesne podawanie w ciągu dnia półtłustych (lub tłustych)przetworów mlecznych.
Serek naturalny 0% możemy natomiast z powodzeniem wykorzystywać w kuchni jako dodatek do przeróżnych potraw, np. naleśników, placków, zup i sosów, ciast, zapiekanek zawierających już w swoim składzie tłuszcze mleczne (ser, śmietanę) aby je „odchudzić”.
Produkt wyróżnia się spośród innych tego typu na rynku, gdyż w swoim składzie nie zawiera żadnych dodatków zagęszczających w postaci skrobi modyfikowanej czy gumy guar lub ksantanowej. Jest to tylko i wyłącznie odtłuszczony homogenizowany twarożek.
Może być spożywany sporadycznie przez dzieci od 3 roku życia (młodszym zdecydowanie zalecam tłuste produkty mleczne). Nie może być podawany dzieciom z nietolerancją laktozy oraz uczulonym na białka mleka krowiego. Dozwolony w diecie bezglutenowej (o ile producent gwarantuje brak możliwości zanieczyszczenia glutenem w czasie produkcji).
Generalna ocena w skali 1 do 5:
3+
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także: Smakija kaszka z sosem owoców leśnych