Moje dziecko podjada masło? Czy czegoś mu brakuje?
Masło jest szczególnie bogate w witaminy A i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina A przyczynia się do właściwego funkcjonowania narządu wzroku oraz odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Niedobór witaminy D jest częsty, a towarzyszy mu niski poziom wapnia i fosforu we krwi, co może skutkować demineralizacją kości, krzywicą u dzieci oraz osteoporozą u dorosłych.
Masło jest również wysokokaloryczne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, niekorzystnie wpływające na zdrowie dziecka. Dlatego nie należy mu pozwalać na spożywanie tego produktu bez umiaru.
Bogatym źródłem witaminy D są również ryby, żółtko jaja, wątróbka, mleko 3,2% oraz ser żółty. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w większości z tych produktów poleca się przede wszystkim zwiększenie podaży ryb i przetworów rybnych a także produktów mlecznych półtłustych.
Źródłem witaminy A są natomiast ryby i oleje rybie, margaryna, jaja, mleko i przetwory mleczne pełnotłuste. Warzywa i owoce takie jak marchew, warzywa liściaste, pomidory, banany, brzoskwinie i inne dostarczają karotenu, który jest prekursorem witaminy A.
Warto więc częściowo zastąpić masło produktami zdrowszymi i mniej kalorycznymi, ale równie bogatymi w witaminy.
Aleksandra Kilen
Dietetyk medyczny
Przeczytaj także: Mój syn chce jeść surową cukinię czy mogę mu pozwolić?