Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Uwielbiam jogurty tylko jaki wybrać? Większość z mam, które korzystają z naszej strony wiedzą, że warto kupować jogurty naturalne zamiast owocowych. Można mieszać je z owocami, dodawać do zup, sałatek itp. Ostatnio odkryłam bardzo smaczny jogurt naturalny. Myślę ,że nawet dzieciom przypadnie on do gustu. Mój synek go lubi co prawda z dodatkiem owoców, ale dużo chętniej go je niż inne jogurty naturalne.
Nazwa produktu
Naturalny jogurt probiotyczny bez dodatku cukru
Podstawowe informacje
Kategoria: jogurty
Producent: Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA, Środa Wielkopolska
Opakowanie: 400 g
Przechowywanie w temperaturze od 1 stopnia Celsjusza do 8 stopni Celsjusza
Skład
Mleko pasteryzowane, mleko w proszku, żywe kultury mleczarskie Bifidobacterium i L. acidophilus
Wartość odżywcza
Kcal
87 kcal/100g produktu
Białko
4.7 g/100g produktu
Tłuszcz
4.5 g/100g produktu
Węglowodany
6.9 g/100g produktu
Wapń
178 mg/100g produktu (22% dziennego spożycia)
Zalety
• Bardzo dobry smak
• Bez dodatku cukru
• Dużo wapnia
• Bakterie probiotyczne
Wady
Opakowanie, po którym widać że to zdrowy produkt. Dzieci niestety wolą produkty w bardziej kolorowych opakowaniach, dlatego jogurt przekładam do kolorowej miseczki, żeby synek nie widział co je. Ja proponowałabym dla dzieci opracować serię kolorowych opakowań, znacznie ułatwiłoby to rodzicom przekonanie dzieci, że jogurt naturalny też może być smaczny.
Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Jogurt nie zawiera cukru, barwników, konserwantów, i innych zbędnych substancji dodatkowych. Jest doskonałym źródłem wapnia w diecie dziecka, zawiera też sporo pełnowartościowego białka. Za jego lepsze, w porównaniu z innymi jogurtami, walory smakowe odpowiada większa zawartość tłuszczu (4,5%). Przez to ma nieco większą wartość energetyczną niż inne produkty tego typu. Tłuszcz mleczny jest łatwostrawny, jego obecność umożliwia wchłanianie zawartej w jogurcie witaminy D.
Zawarte w jogurcie szczepy bakterii Bifidobacterium i L. acidophilus mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, dzięki czemu usprawniają pracę przewodu pokarmowego. Nie jest to jednak składnik wyjątkowy i wyróżniający ten produkt, ponieważ w każdym jogurcie występują kultury bakterii jogurtowych.
Dla dzieci polecam podawać w formie deserków ze świeżymi owocami, z dobrej jakości płatkami śniadaniowymi, ale najlepiej przyzwyczajać malucha do naturalnego smaku podając go bez dodatków.
Można go podawać dzieciom od 11 miesiąca życia. Produkt zabroniony w przypadku alergii na białko mleka krowiego, niewskazany przy nietolerancji laktozy. Może być spożywany przez dzieci będące na diecie bezglutenowej, jeśli producent oświadczy, że w trakcie produkcji nie ma zagrożenia zanieczyszczenia składnikami zawierającymi gluten.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
4,5 (te 0,5 odejmuję jedynie za wprowadzanie konsumenta w błąd, że jest to produkt wyjątkowy pod względem zawartości probiotyków)
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch