Kokosowy pudding ryżowy z dodatkiem migdałów
Dziś mamy dla Was bardzo prosty i szybki przepis na zdrowy i smaczny deser: kokosowy pudding ryżowy z dodatkiem migdałów (idealny dla dzieci z nietolerancją laktozy, glutenu, na diecie wegańskiej).
Dla dziecka od 1,5 roku życia
Poziom trudności: łatwy
Składniki na 4 porcje:
• 1 i ½ szklanki mleka kokosowego,
• 1 i ½ szklanki wody,
• 1 szklanka białego ryżu,
• 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
• 1 i ½ łyżki miodu,
• 2 garście siekanych migdałów
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 2 minuty
Pieczenie: 20 minut
Razem: 22 minuty
Przygotowanie:
1. Włożyć i wymieszać wszystkie składniki do naczynia (prócz migdałów).
2. Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego, wierzch masy posypać siekanymi migdałami.
3. Nagrzać piekarnik do temp. 170-180 °C.
4. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut (do przyrumienienia zewnętrznej warstwy).
5. Podawać na gorąco lub po ostudzeniu.
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Daktylowe batoniki