PRZEWODNIK PO DIETACH cd.
Na czym polega?
Jak sama nazwa wskazuje podstawą diety są jogurty, kefiry i maślanki. Jogurty powinny zawierać żywe kultury bakterii, nie muszą to być tylko i wyłącznie jogurty naturalne, można wybierać również owocowe o normalnej lub obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz produktów nabiałowych dozwolone jest spożywanie mięsa, pieczywa, kasz, ryżu, makaronów, warzyw i owoców. Z założenia w ciągu dwóch tygodni (tyle trwa cała dieta) można stracić 4-6 kilogramów. Zasady stosowania diety jogurtowej są proste, spożywać należy pięć posiłków dziennie (3 główne i dwie przekąski). Każdy posiłek to połączenie jogurtu (głównie naturalnego) z innymi produktami, takimi jak owoce, warzywa, pieczywo posmarowane margaryną lub mięso na obiad. Działanie odchudzające diety wynika z niskiej kaloryczności i niewielkiej ilości cukrów prostych w jadłospisie, dodatkowo jogurty i kefiry regulują pracę jelit i wspomagają perystaltykę.
Jak wpływa na zdrowie?
Dieta jogurtowa dostarcza właściwie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, obfituje również w witaminy i składniki mineralne. Nie może być jednak stosowana przez osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego. Można się również przyczepić niedostatecznej podaży wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i regulują poziom cholesterolu we krwi. Decydując się na dietę jogurtową trzeba być przygotowanym na spore koszty związane ze spożywanie kilku jogurtów dziennie oraz z monotonią jadłospisu. Jako zalety diety można wymienić regularne posiłki, podaż wszystkich składników odżywczych oraz wypijanie odpowiedniej ilości płynów (minimum 1,5 litra wody mineralnej dziennie). Jednak ze względu na niską kaloryczność i eliminację cukrów prostych niektóre osoby mogą czuć się osłabione, apatyczne i senne, co znacznie może utrudnić funkcjonowanie w pracy lub szkole. Niewielka ilość dostarczanych kalorii podczas diety może doprowadzić do efektu jo jo jeżeli po jej zakończeniu wrócimy do starych nawyków żywieniowych, należy więc pamiętać o stopniowym wychodzeniu z diety i przestrzeganiu zasad zdrowego żywienia.
Dla zdrowia
Odpowiednia podaż witamin takich jak A, B1 i B2 oraz składników mineralnych jak wapń i potas korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Podnoszą odporność, wzmacniają układ nerwowy. Ponadto jogurty, kefiry i maślanki zawierają łatwo przyswajalne białko i regulują wypróżnienia. Regularne posiłki zapewniają utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi i nie dopuszczają do spowolnienia metabolizmu. Dodatkowo taka ilość posiłków zapobiega podjadaniu, które jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości. Ilość wypijanych płynów usprawnia pozbywanie się toksyn z organizmu i zapewnia odpowiednie nawodnienie tkanek, spożycie jogurtów i kefirów reguluje pracę jelit. Podsumowując dieta nie jest szkodliwa.
mgr Marta Zofia Niedziałkowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta Dukana