Czego nie należy spożywać jak się karmi piersią?
Dieta karmiącej mamy powinna być pełnowartościowa i prawidłowo skomponowana, by nie szkodzić naszemu dziecku.
Podczas karmienia piersią należy więc unikać spożywania:
• mięsa i surowych ryb (np. tatar, krwiste befsztyki i sushi) – mogą zawierać chorobotwórcze bakterie,
• warzyw o intensywnym, drażniącym zapachu (cebula, czosnek, kapusta, kalafior), ostrych przypraw – mogą zmieniać smak mleka kobiecego, mogą wywołać u dziecka biegunki,
• serów pleśniowych i produktów z niepasteryzowanego mleka – mogą zawierać Listerię – szkodliwą bakterię, mogą też zawierać szczepy bakterii penicilinum, które w za dużych ilościach mogą być szkodliwe,
• produktów zawierających konserwanty i sztuczne barwniki (konserwy, dania gotowe, żelki, landrynki) - nadmiar sztucznych dodatków może powodować dolegliwości gastryczne,
• alkoholu - przenika do mleka matki, może powodować senność, wymioty, pocenie, zaburzenia wzrostu,
• mocnej kawy, herbaty, napojów energetyzujących – mogą powodować pobudliwość dziecka i trudności z zasypianiem,
• napojów gazowanych i intensywnie słodzonych - mogą być przyczyną kolki u dziecka, zawierają jedynie „puste kalorie” i kofeinę,
• produktów typu fast-food – są ciężkostrawne, tłuste, zawierają szkodliwe izomery trans,
• orzeszków ziemnych - zwiększają ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.
Ponadto należy uważać na:
• owoce cytrusowe, truskawki, poziomki – mogą wywoływać alergię u matek obciążonych ryzykiem alergii,
• owoce pestkowe np.: morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie czy śliwki - mogą być przyczyną kolki, należy spożywać je z umiarem,
• mleko – może być alergenem, w przypadku zaobserwowania uczulenia u niemowląt karmiących mlekiem matki należy zrezygnować z picia mleka (może być alergenem). Jeśli nic się nie dzieje dziecku należy spożywać zalecaną ilość produktów mlecznych,
• czekoladę – może być silnym alergenem,
• surowe jaja - mogą być skażone salmonellą.
Należy jednak pamiętać, że każde karmione naturalnie dziecko inaczej reaguje na produkty spożywane przez matkę. Nie oznacza to, ze wszystkie produkty wymienione wyżej mogą powodować dolegliwości u Twojego dziecka. Dlatego przy spożywaniu określonych produktów, zwłaszcza wymienionych wyżej, należy obserwować reakcję dziecka i do tego dostosowywać swoją dietę.
Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta matki karmiącej