Foremki waflowe Vafini
Ostatnio zdecydowałam się wypróbować foremki waflowe Vafini. Postanowiłam sprawdzić czy synek, będzie chciał zjeść zdrowe potrawy z małego jajeczka. Ładny kształt to przecież połowa sukcesu. Przygotowałam pastę z soczewicy (według przepisu ze strony) i napełniłam nim jajeczko. Synek po chwili wahania i pytań co to, odważył się trochę spróbować. Rodzice uczestniczący w naszych warsztatach dla niejadków wiedzą, że to już duży sukces :). Sam wafelek mu bardzo smakował, pasta nie do końca, ale następnym razem spróbuje z innymi dodatkami. Jednak za nim wprowadzę ten produkt do menu synka potrzebuję jeszcze informacji od naszego Dietetyka: Czy produkt ten może być podawany trzylatkowi jako urozmaicenie śniadania, czy powinnam traktować go jako słodycz i ewentualnie dodatek do podwieczorku? Interesuje mnie także czy produkt ten nadaje się dla małych dzieci, czy raczej powinnam zostawić go na przyjęcia dla swoich gości?
Nazwa produktu: Vafini Waflowe foremki
Podstawowe informacje:
Kategoria: Produkty zbożowe
Producent: CKM Gordion sp.zo.o.
Opakowanie: 30g
Waflowe foremki Vafini wypiekane są bez konserwantów, sztucznych barwników, aromatów i bez dodatku cukru. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który sprzyja odchudzaniu i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Skład:
Mąka pszenna, olej rzepakowy, błonnik pszenny, białko jaja kurzego, środek spulchniający: soda oczyszczona emulgator: lecytyna sojowa, sól
Zawiera gluten i białko jaja kurzego.
Wartość odżywcza:
Kcal
397 kcal/100g produktu
Białko
10.4 g/100g produktu
Węglowodany
70.8 g/100g produktu
Cukry
0.2 g/100g produktu
Tłuszcz
6.3 g/100g produktu
Kwasy tłuszczowe nasycone
0.7 g/100g produktu
Błonnik pokarmowy
7.6 g/100g produktu
Sód
0.1 g/100g produktu
Zalety:
• Bardzo dobry smak, chrupiące
• Atrakcyjny kształt
• Kolorowe, bardzo ładne opakowanie
• Bez sztucznych barwników
• Bez konserwantów
• Bez dodatku cukru
Wady:
• Szybko się kończą:)
Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Wafle Vafini zasadniczo kierowane są dla osób dorosłych, ale nie zawierają żadnych składników, których nie mogłoby zjeść małe dziecko (zwłaszcza, że ilość zjadanego produktu jest naprawdę niewielka, bo całe opakowanie ma jedynie 30 g). Nawet dodatek soli przy tak niewielkiej masie produktu jest nieszkodliwy, aczkolwiek idealnie by było, jakby dla małych dzieci istniała wersja bez dodatku soli.
W porównaniu do innych wypieków, przeznaczonych specjalnie dla małych dzieci, skład Vafini prezentuje się całkiem nieźle. Przede wszystkim nie ma w nim dodatku cukru.
Korzystne jest użycie do wypieku jedynie oleju rzepakowego, który zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i jest stabilny w wysokiej temperaturze. Wafle nie zawierają kwasów tłuszczowych typu trans ani innych szkodliwych składników.
Plusem produktu jest też to, że jako środka spulchniającego użyto sody oczyszczonej, a nie niekorzystnych dla małych dzieci fosforanów (obecnych w zwykłym proszku do pieczenia).
Opakowanie jest dobrze opisane. Informacje odnośnie składników i wartości odżywczej są wyczerpujące.
Rzeczywiście te wafelki wydają być się bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie posiłków dla dzieci, zwłaszcza dla niejadków. Można w nich niepostrzeżenie ukryć zdrowe rzeczy, których „solo” maluch nie odważyłby się spróbować. Radzę nie traktować ich jednak jako podstawę posiłków i zamiennik pieczywa, a jedynie jako urozmaicenie diety, obok pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Produkt dozwolony dla dzieci powyżej 1 roku życia. Zabroniony w diecie bezglutenowej i dla dzieci uczulonych na jaja kurze. Dozwolony w diecie bezmlecznej.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
5
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Satino kanapka- biszkopt z nadzieniem mlecznym
Sok Vega Prowansalskie Pola czy jest dobry dla dzieci?