Zakwaszenie organizmu dziecka
W organizmie człowieka ciągle zachodzą różne procesy związane z podtrzymaniem funkcji życiowych (np. trawienie, oddychanie komórkowe), a optymalny zakres pH dla większości procesów przemiany materii wynosi od 7,35 do 7,45 (czyli lekko zasadowy). Jeśli więc dostarczymy do organizmu naszych pociech nadmierne ilości pożywienia o charakterze kwaśnym lub zasadowym to równowaga wewnętrzna organizmu zostanie zaburzona (poprzez spadek lub wzrost pH) co może prowadzić do wystąpienia kwasicy lub zasadowicy. Obie przypadłości są tak samo groźne. Spadki pH poniżej 6,8 oraz wzrosty powyżej 7,8 mogą być zabójcze, ponieważ następuje denaturacja białek, enzymy komórkowe przestają działać, przez co większość procesów zachodzących w organizmie (w tym oddychanie) przestaje zachodzić.
Dlaczego jedne produkty są zasadowe a inne kwasowe?
Różnice w pH żywności wynikają ze składników, z których dane produkty są zbudowane. Każdy artykuł spożywczy składa się z wielu składników, takich jak:
• białka,
• kwasy tłuszczowe,
• węglowodany,
• witaminy,
• składniki mineralne,
• kwasy organiczne.
Podczas trawienia spożyte produkty są rozkładane do mniejszych elementów, które ulegają przemianom. To właśnie te elementy wykazują działanie kwaso lub zasadotwórcze. Do pierwiastków kwasotwórczych zalicza się przede wszystkim siarkę, fosfor i chlor. Pierwiastki zasadotwórcze to sód, magnez, potas i wapń.
Przyczyn kwasicy jest wiele, najważniejsze to czynniki związane z jedzeniem (kwasowość pokarmów i napojów), pozostałe to:
• stres,
• lęk,
• złość,
• gorączka,
• otyłość,
• przewlekłe schorzenia nerek, wątroby i nadnerczy,
• cukrzyca.
Jakie są objawy zakwaszenia organizmu, które każdy rodzic może zaobserwować u swojego dziecka?
• bezsenność,
• obniżona odporność (częste zakażenia bakteryjne i wirusowe, występowanie przeziębień i grypy),
• wahania nastroju,
• zatrzymanie wody w organizmie (obrzęki, opuchnięcia, zwłaszcza na nogach, występowanie tzw. cellulitu wodnego),
• silne bóle głowy, migreny,
• szybkie, łatwe przybieranie na wadze, problemy ze zrzuceniem kilogramów,
• trudności z połykaniem,
• zapalenia śluzówek jamy ustnej,
• problemy z pamięcią i koncentracją,
• bóle mięśni, kości i kręgosłupa,
• ogólne osłabienie i przemęczenie, brak energii,
Niestety we współczesnej diecie naszych dzieci dominują produkty o charakterze kwasotwórczym. W prawidłowym żywieniu żywność zasadotwórcza powinna występować w zdecydowanej większości (75% spożytych produktów powinny stanowić produkty zasadowe, 25% to żywność kwasotwórcza).
Przykłady produktów mocno kwasotwórczych to: mięso, czekolada, gazowane, słodzone napoje. Produkty średnio kwasotwórcze to np.: płatki zbożowe, jogurty słodzone i soki owocowe słodzone. Produkty słabo kwasotwórcze: mleko krowie pasteryzowane, krakersy, większość orzechów.
Jak rodzice mogą zapobiec zakwaszeniu organizmu ich dzieci?
Należy unikać lub zminimalizować produkty opisane powyżej, czyli głównie słodzone, gazowane napoje (tak lubiane przez dzieci), cukier, białą mąkę, twarde sery oraz mięso. Jednocześnie należy zwiększyć spożycie warzyw, owoców, produktów z pełnego przemiału zbóż oraz kasz (głównie tych gruboziarnistych), ponieważ produkty te mają działanie alkalizujące.
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Ryby w diecie dziecka