Kefir – samo zdrowie
Mleko i przetwory mleczne należą do podstawowych produktów spożywczych i stanowią ważny element diety. Mleko towarzyszy człowiekowi już od najmłodszych lat służąc za pokarm od pierwszych dni życia. Kefir to produkt tradycyjny znany konsumentom od wielu lat, łatwo dostępny i w przystępnej cenie. Jakie składniki zawiera ten fermentowany mleczny napój? Jego skład jest niezwykle różnorodny – mikroflora kefirowa to bakterie z rodzaju Lactobacillus i Leuconostoc, a także dwa typy drożdży – fermentujące laktozę (Kluyveromyces marxianus) oraz niefermentujące laktozy (Saccharomyces omnisporus, Saccharomyces cerevisae, Saccharomyces exignus).
Nazwa "kefir" prawdopodobnie pochodzi od tureckiego słowa "keyif", co oznacza "dobre samopoczucie". Kefir wywodzi się z Kaukazu. Dawniej mógł być wyrabiany także z mleka owczego lub koziego, które nalewano do skórzanego worka (nazywanego burdiukiem) dodawano ferment (grzybek kefirowy), następnie przewiązywano worek sznurkiem i pozostawiano na 1-2 dni w temperaturze ok. 20-23° C, co pewien czas wstrząsając. Był to napój codzienny, przypisywano mu właściwości lecznicze i stosowano w chorobach żołądka, płuc i oskrzeli. Obecnie kefir cieszy się dużą popularnością w Europie Wschodniej, ze względu na swoje właściwości probiotyczne podawany jest pacjentom w szpitalach oraz zalecany dla niemowląt i osób starszych.
Charakterystyczne dla kefiru są: kremowa konsystencja i lekko kwaśny, orzeźwiający, wytrawny smak, przez co szybko gasi pragnienie. Smak kefirowi nadaje kwas mlekowy.
Kefir wartością odżywczą przypomina jogurt naturalny. Zawiera on białko, tłuszcz mleczny, kwas mlekowy, duże ilości dwutlenku węgla, a także witaminy oraz składniki mineralne, witaminę B2, etanol oraz enzymy. Kefir naturalny posiada mało kalorii: 100 g produktu dostarcza ok. 51 kcal, przez co stosowany jest często jako dietetyczny zamiennik kulinarny śmietany i tłustych jogurtów.
Napój ten może służyć za wartościową, smaczną i szybką w użyciu przekąskę oraz stanowić istotny element dobrze zbilansowanej diety. Produkt ten wzbogaca organizm w ważne składniki, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Właściwości zdrowotnych kefiru nie sposób zliczyć, do najważniejszych możemy zaliczyć: poprawę trawienia, pomoc przy leczeniu biegunek i zaparć, zwiększenie tolerancji laktozy, obniżenie cholesterolu we krwi, poprawę odporności, właściwości probiotyczne. Bardzo istotne jest to, że kefir zaliczany jest do najsilniejszych naturalnych antybiotyków bez skutków ubocznych! Mamy małych alergików mogą odetchnąć z ulgą, gdyż maluszki cierpiące nietolerancję laktozy mogą bezpiecznie spożywać kefir, ponieważ laktoza obecna w produkcie jest częściowo przefermentowana.
Jeśli chcemy, by nasze brzdące nie zapadały na różnego rodzaju przeziębienia i infekcje wirusowe oraz miały wzmocnioną odporność to postarajmy się, by kefir (naturalny czy z dodatkiem pokrojonych owoców lub płatków czy orzechów) na stałe zagościł w menu naszego dziecka.
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Budujemy odporność dziecka poprzez dietę