Grillowane brzoskwinie z kremem kokosowym
Lato jest wspaniałym okresem jeśli chodzi o różnorodność w diecie naszych maluchów - to czas świeżych, soczystych i przepysznych owoców. I to właśnie z udziałem owoców możemy przygotować dla dzieci smaczne i zdrowsze wersje deserów. Przedstawię Państwu prosty i niezawodny, typowo letni deser z wykorzystaniem krajowych brzoskwiń. Zatem do dzieła!
Dla dziecka od 6 roku życia
Poziom trudności: łatwy
Lista zakupów na 3 porcje:
• 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego,
• 2 łyżki stołowe miodu,
• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 3 brzoskwinie, przepołowione, bez pestki,
• 1/3 szklanki orzechów (najlepsze są nerkowce)
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 10 minut
Grillowanie: 6-7 minut
Razem: 17 minut
Przygotowanie:
1. Schłodzić mleko kokosowe w lodówce przez około 30 minut.
2. Oddzielić gęste mleko kokosowe od płynnej cieczy (do ubijania wykorzystujemy gęstą formę mleka, ciecz można zastosować np. do zupy).
3. Przełożyć gęste mleko kokosowe do naczynia, ubić na wysokich obrotach na puszystą pianę.
4. Dodać miód i ekstrakt wanilii.
5. Rozgrzać piekarnik z funkcją grillowania lub patelnię grillową na średnim ogniu (ok.120 °C).
6. Grillować brzoskwinie do miękkości, ok. 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i schłodzić lekko.
7. Ułożyć brzoskwinie na talerzu. Na wierzch położyć kleks z bitej śmietany kokosowej.
8. Całość posypać siekanymi orzechami.
9. Podawać natychmiast - deser jest gotowy.
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Daktylowe batoniki