Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki
Probiotyki są żywymi mikroorganizmami obecnymi w pożywieniu, które działają korzystnie na organizm. Są to przede wszystkim tzw. pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus i Bifidobacterium).
Co dokładnie robią probiotyki?
Przede wszystkim utrzymują w równowadze mikroflorę jelitową, hamują rozwój bakterii gnilnych i procesów gnilnych w jelitach. Prócz tego stymulują układ odpornościowy, są pomocne w wytwarzaniu witaminy K potrzebnej do tworzenia się czerwonych krwinek, przeciwdziałają próchnicy zębów, a także poprawiają wartość odżywczą i dietetyczną mlecznej żywności po przez poprawę strawności białka oraz poprawę wchłaniania żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.
Gdzie naturalnie występują probiotyki?
Przede wszystkim w fermentowanych napojach mlecznych (jogurtach, kefirach, maślankach), które można wprowadzić do diety dziecka już w 10 miesiącu, ale także w kiszonkach, czyli kwaszonych ogórkach i kapuście.
Jakie plusy mają jeszcze probiotyki?
Sprawiają, że produkty mleczne są lepiej tolerowane przez osoby z nietolerancją laktozy. Jest to wynikiem produkcji przez Lactobacillus i Bifidobacterium enzymu – laktazy, rozkładającego laktozę zawartą w mleku, która jest przyczyną nietolerancji. Dlatego w przypadku, gdy dziecko nie może pić mleka można podawać mu fermentowane produkty mleczne.
Prebiotyki są to nietrawione w przewodzie pokarmowym człowieka substancje zawarte w pożywieniu, które korzystnie wpływają na jego organizm. Dostają się one aż do jelita grubego i tam są rozkładane przez probiotyki. Prebiotyki stymulują wzrost i aktywność bakterii probiotycznych w okrężnicy. Poprawiają one zarówno pracę układu pokarmowego, jak i odpornościowego.
Gdzie znaleźć prebiotyki?
W produktach naturalnych, takich jak cykoria, czosnek, cebula, por, szpinak, pomidor, banan, produkty zbożowe (pełnoziarniste).
Najlepiej jest jednak spożywać probiotyki w połączeniu z prebiotykami, co daje synbiotyki. Nazwa ta pochodzi od zjawiska synergizmu, co w tym przypadku oznacza silniejsze kompleksowe oddziaływanie połączenia probiotyków z prebiotykami, w porównaniu z indywidualnym działaniem każdej z tych grup. Połączenie ich daje o wiele lepsze efekty. Dlatego też warto łączyć np. fermentowane produkty mleczne z płatkami zbożowymi pełnoziarnistymi i/lub bananem.
Probiotyki i prebiotyki są bardzo ważne dla rozwijającego się organizmu Twojego dziecka, jak również dla Twojego. Zadbaj, aby nie zabrakło ich w Waszej diecie.
mgr inż. Natalia Gregorowicz
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy dzieci potrzebują suplementacji diety?