Czy prebiotyki to to samo, co probiotyki?
Prebiotyki są to niepodlegające trawieniu składniki żywności, które selektywnie stymulują wzrost i / lub aktywność jednego lub ograniczonej liczby szczepów bakterii w jelicie grubym i dzięki temu wywierają korzystny efekt zdrowotny. I należą do nich:
• Pochodne fruktozy:
- inulina
- oligofruktoza
- fruktooligosacharydy
• Pochodne galaktozy
- galaktooligosacharydy
• Białka, peptydy, tłuszcze
Badania wskazują, że zalecane jest stosowanie mieszanek z prebiotykami u niemowląt ze skłonnością do zaparć.
Zdecydowanie, więc nie są to te same składniki żywności, co probiotyki (które są żywymi bakteriami wchodzącymi w skład naturalnej mikroflory organizmu, bądź dodawane do produktów, mające udokumentowane działanie prozdrowotne). Jednak są ściśle ze sobą związane, gdyż prebiotyki są pożywką dla wzrostu bakterii (probiotyków). Na rynku znajdują się także produkty zawierające w swoim składzie zarówno probiotyki jak i prebiotyki, które nazwane zostały synbiotykami. Regularne ich stosowanie może zapobiec zarówno biegunkom jak i zaparciom. Prawidłowa mikroflora jelitowa, bowiem zapewnia regularność procesów wydalania szkodliwych, bądź niestrawionych resztek z organizmu. Stosowanie probiotyków, prebiotyków, a także synbiotyków jest coraz powszechniejsze.
Małgorzata Bieńkowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy mogę podawać mojemu dziecku produkty z probiotykami?