Jak gotować posiłki dla niemowląt?
Moim zdaniem obiadki najłatwiej przygotowuje się w blenderze. Najpierw wrzucałam ugotowane warzywa do pojemnika, miksowałam i stopniowo dodawałam wodę z gotowania. Jak posiłek wychodził zbyt gęsty dodawałam jeszcze przegotowanej wody. Dzięki temu łatwo uzyskać konsystencję zupy czy obiadku, która nam i dziecku odpowiada.
A to pozostałe zasady, do których warto się stosować:
1.Mięso, warzywa i owoce, przed gotowaniem dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
2.Obieramy, kroimy warzywa i owoce bezpośrednio przed spożyciem, gotowaniem - mniejsze straty witamin i składników mineralnych.
3.Warzywa wrzucamy na wrzątek.
4.Posiłki gotujemy w niewielkiej ilości wody, na małym ogniu pod przykryciem.
5.Należy pilnować czasów gotowania warzyw. Dzięki temu warzywa są smaczniejsze i mają więcej drogocennych składników. Przykładowo warzywa ziemniaki, pietruszka, seler, por gotujmy 15 minut od momentu wrzucenia na wrzątek. Buraki potrzebują około 25-30 minut. Natomiast brokułom wystarczy zaledwie 5 minut. Warto kupić sobie minutnik, gdyż inaczej przy dziecku bardzo łatwo zapomnieć, iż gotuje się zupę, czy warzywa.
6.Warzywa lepiej gotować w całości a dopiero potem je kroić, szatkować czy miksować. Choć na samym początku jak gotujemy w małym garnuszku, niewielkie ilości to wygodniej jest pokroić warzywa i mięso w kosteczkę.
7. W zimie i jak mamy mało czasu warto korzystać z warzyw i owoców mrożonych
8.W kapuście i sałacie należy usuwać zewnętrzne liście.
9.Posiłków na początku nie przyprawiamy. Przyprawy ziołowe będzie można wprowadzić dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym w 8 miesiącu a karmionemu piersią dopiero w 9 miesiącu. Natomiast odrobinę soli, czy cukru odpowiednio w 10 (Karmienie butelką) i 11 miesiącu (Karmienie piersią).
10.Do zupek i przecierów jarzynowych dodajemy masło (sprawdzajmy składy, aby były bez dodatków, powinny mieć minimum 82% tłuszczu), oliwę z oliwek, lub niskoerukowy olej rzepakowy.
11.Pierwsze zupki, czy przeciery powinny być z dodatkiem kleików czy kaszek.
Pamiętajmy iż najzdrowsze są surowe warzywa i owoce, dlatego dziecko należy od najmłodszych lat przyzwyczajać do ich smaku.
Przeczytaj także: Zasady rozszerzania diety