Uczulenie na pszenicę
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące karmienia. Jeśli mój 9 miesięczny syn jest uczulony na pszenicę (tak wykazały testy alergiczne zrobione w Irlandii bo tam mieszkam) to znaczy, że jest on uczulony na gluten? Mój lekarz stwierdził, że nie koniecznie i zalecił wprowadzać gluten. Tyle, że wszystkie te kaszki z glutenem są na bazie pszenicy. Co robić?? Dziękuję.
Witam,
lekarz ma rację, uczulenie na pszenicę i uczulenie na gluten to dwie różne sprawy. Źródłem glutenu, oprócz pszenicy są jęczmień i żyto, a także owies, więc może Pani podawać synkowi kleiki i kaszki na bazie tych zbóż. Nie muszą być one specjalnie przeznaczone dla niemowląt, może je Pani przyrządzać samodzielnie. Kasze i płatki można zmielić na mąkę i w tej postaci dodawać do gotującej się zupki lub wody.
Jednakże, jeśli lekarz zalecił wykluczenie z diety pszenicy, trzeba uważać również na śladowe jej ilości w diecie. Wszystkie "zwykłe" produkty zbożowe: kaszki, płatki, pieczywo, nawet jeśli nie zawierają w składzie pszenicy, mogą być nią zanieczyszczone w procesie produkcji. Całkowicie wolne od pszenicy są natomiast produkty bezglutenowe (bez skrobi pszennej).
Jeśli lekarz zalecił restrykcyjne przestrzeganie diety bez pszenicy (z uwagi na uciążliwe objawy), to zasadne może być wprowadzenie diety bezglutenowej, aby mieć pewność, że dziecko nie zjada pszenicy znajdującej się przypadkowo w produktach zbożowych.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy to nietolerancja na gluten?