Kapusta kiszona i ogórki kiszone w diecie niemowlaka
Witam, kiedy i w jakiej formie wprowadzić do diety mojej córeczki (10 miesięcy) ogórka kiszonego i kapustę kiszoną?
Witam,
kiszoną kapustę i ogórki możemy wprowadzać w niewielkich ilościach do diety dziecka mniej więcej od 11 - 12. miesiąca życia. Dobrze jest zacząć od łyżeczki soku z kiszonej kapusty, by sprawdzić reakcję dziecka. Jeśli nie wystąpią żadne objawy alergii, można wprowadzać do diety kiszonki.
Forma podania zależy od umiejętności dziecka. Jeśli dobrze sobie radzi z gryzieniem i żuciem możemy mu podawać plasterki lub słupki ogórka czy posiekaną kapustę do samodzielnego jedzenia. Dziecku możemy też przyrządzić zupę ogórkową i kapuśniaczek. Aby jednak zachować wszystkie walory zdrowotne kiszonek (probiotyki, witamina C) należy podawać je na surowo. Dla dzieci po pierwszym roku życia najlepsze są surówki, np. z posiekanej kapusty, startej marchewki i jabłka, albo sałatki z kiszonych ogórków i gotowanych jarzyn. Ogórki to również dobry dodatek do kanapek.
Kupując kiszoną kapustę i ogórki w sklepie trzeba zwrócić uwagę na ich skład. Nie mogą one zawierać dodatku środków konserwujących czy octu.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk