banner

Witaminy i składniki mineralne w diecie przyszłej mamy

Autor: Marzena Gontarz

Witaminy są niezbędnym składnikiem codziennej diety. Przy prawidłowo ułożonym jadłospisie ilość witamin rozpuszczalnych w wodzie (wit. C i witaminy z gr. B) i w tłuszczach (A, D, E, K) jest wystarczająca. Wyjątek stanowi wit. D odpowiedzialna za gospodarkę wapniowo-fosforanową - zapotrzebowanie na nią wzrasta pod koniec ciąży. W ostatnim trymestrze zaleca się dodatkową jej podaż w ilości 10 mcg, czyli 400 j.m. dziennie w postaci pojedynczego leku lub jako składnik preparatu złożonego.

Szczególną uwagę należy zwrócić na kwas foliowy, który odgrywa istotną rolę w zapobieganiu powstawaniu wad cewy nerwowej (np. rozszczepu kręgosłupa). W ramach profilaktyki zaleca się, aby "potencjalne" matki przyjmowały codziennie 0,4 mg kwasu foliowego.

Naturalny kwas foliowy zawarty jest w warzywach ciemnozielonych i pomarańczowych (fasola, brokuły, cykoria, sałata, brukselka), owocach (pomarańcze, banany), a także w żółtku jaja, drożdżach oraz orzechach.

Jeśli kobieta ciężarna codziennie spożyje około pół kilograma różnych owoców i pół kilograma warzyw oraz w diecie uwzględni mleko i jego przetwory, żółtko jaja czy oleje roślinne , to zapewni swojemu nienarodzonemu dziecku odpowiednią dawkę witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach.

Dieta kobiety ciężarnej powinna zawierać odpowiednią ilość składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju wewnątrzłonowego dziecka oraz zapewniają zdrowie i dobrą kondycję przyszłej matki. Do najistotniejszych należą: wapń, żelazo, magnez i jod.

Codzienna dieta powinna zawierać około 1200 mg wapnia. Organizm przyswaja najlepiej wapń z mleka i jego przetworów, np. 1 l mleka może dostarczyć 1200 mg wapnia, a 10 dag sera żółtego - 800 mg. Również produkty roślinne są bogatym źródłem wapnia, np. brokuły, kapusta włoska, orzechy, warzywa strączkowe.

Kobiety ciężarne są szczególnie narażone na niedobór żelaza, który jest odpowiedzialny za wystąpienie niedokrwistości prowadzącej do niedotlenienia organizmu ciężarnej i płodu oraz za przedwczesny poród. Dobowe spożycie żelaza powinno wynosić ok. 25 mg. Jego podstawowym źródłem są: mięso czerwone (wołowina), wątroba wieprzowa, żółtko jaja, płatki owsiane, orzechy, szpinak oraz fasola.

Magnez wchodzi w skład kości, zębów i mięśni oraz uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych ustroju. Dobowa dawka tego makroelementu to dla kobiety ciężarnej około 350 mg. Dieta uwzględniająca kaszę gryczaną, fasolę, groch, gorzką czekoladę, kakao, orzechy czy suszone owoce zaspokoi dobowe zapotrzebowanie. Istotnym pierwiastkiem dla wewnątrzłonowego rozwoju dziecka jest jod niezbędny do syntezy hormonów tarczycy odpowiedzialny za przemiany energetyczne oraz wzrost organizmu, a także za rozwój umysłowy. Spożywanie jodowanej soli w ilości 4-6 g, ryb morskich oraz warzyw powinno zagwarantować codzienną dawkę 160-180 mg.

mgr inż. Marzena Gontarz
Dietetyk

Przeczytaj także: Produkty niezalecane kobietom w ciąży

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.