Wegetarianizm a ciąża
Według Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są zdrowe, spełniają zapotrzebowania żywieniowe oraz mogą zapewnić korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Diety, które są dobrze zaplanowane są także odpowiednie dla osób na każdym etapie życia, włączając w to etap ciąży oraz laktacji, wiek niemowlęcy, dziecięcy oraz dojrzewanie. Nie są one również przeciwwskazaniem przy uprawianiu sportu, nawet wyczynowo.
Dieta wegetariańska jest to sposób odżywiania całkowicie eliminujący mięso, ryby, owoce morza, a także produkty zawierające je w swoim składzie. Wbrew jeszcze panującemu gdzieniegdzie przekonaniu, że nie jest to zdrowa dieta, przynosi one wiele zdrowotnych korzyści. Diety wegetariańskie mają mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, zawierają więcej błonnika, magnezu, potasu, witaminy C i E, kwasu foliowego, karotenów oraz flawonoidów. Ze względu na wyższe spożycie warzyw, owoców, nieprzetworzonych zbóż, błonnika oraz produktów sojowych, dieta ta obniża ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób. Wegetarianie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo- naczyniowego, mają niższy poziom cholesterolu LDL, niższe ciśnienie krwi, a co za tym idzie, dużo rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze oraz cukrzycę typu II.
Diety wegetariańskie można dostosować tak, żeby były odpowiednie dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji. Wyniki przeprowadzonych badań mówią, że diety te mogą całkowicie spełniać zapotrzebowanie żywieniowe kobiet w czasie ciąży, a co więcej, zapewnić bardzo dobry stan nowonarodzonego dziecka. Zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze u kobiet ciężarnych, które są wegetariankami a także są w okresie karmienia piersią nie różnią się od zapotrzebowania kobiet, które wegetariankami nie są, poza tym, że wegetarianki mają w tym okresie wyższe zapotrzebowanie na żelazo.
Kluczowymi składnikami w czasie ciąży są witamina B12, witamina D, żelazo oraz kwas foliowy, ponadto, w okresie laktacji są to dodatkowo wapń oraz cynk. Dieta wegetarianek w ciąży i karmiących piersią musi zawierać produkty, które są wiarygodnymi źródłami witaminy B12. Trzeba pamiętać, że muszą być one spożywane każdego dnia. Jeśli natomiast występuje obawa, co do nieprawidłowej syntezy witaminy D, na przykład ze względu na ograniczoną ekspozycję na światło słoneczne, zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym przyjmowanie witaminy D w postaci suplementów albo spożywanie produktów wzbogacanych właśnie tą witaminą. Mogą być także potrzebne suplementy żelaza. Zapotrzebowanie na cynk oraz wapń powinno być zaspokajane przez codziennie spożywane pokarmy albo suplementy.
W okresie ciąży i laktacji bardzo ważną rolę pełni również wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA. Jego poziom w mleku wegetarianek jest niższy niż u kobiet, które nie są wegetariankami. Ze względu na to, że DHA ma pozytywny wpływ na długość ciąży, wzrok dziecka oraz jego rozwój neurologiczny, wegetariankom w czasie ciąży oraz karmienia zaleca się spożywanie produktów bogatych w DHA, albo też stosowanie suplementacji tym kwasem tłuszczowym.
mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk
Przeczytaj także: Mama wegetarianka