Propozycje śniadań i kolacji w alergii na białko mleka krowiego
Witam, mam 2 letnią córkę, która jest alergikiem. Nie mam pojęcia co mam jej podawać na śniadanie i kolację, aby było urozmaicone. Kanapki z wędliną czy parówki nie da się jeść cały czas. BŁAGAM O POMOC.
Witam, w większości przypadków dzieci wyrastają z alergii na białko mleka krowiego do 4. roku życia. Bardzo ważne jest jednak rygorystyczne przestrzeganie diety eliminacyjnej. Należy mieć na względzie, że nawet niewielka ilość alergenu jest szkodliwa dla dziecka i może zaprzepaścić cały trud włożony w stosowanie diety. Proszę zatem zawsze uważnie czytać etykiety produktów spożywczych i kontrolować skład kupowanej żywności. Jeżeli nie będzie znała Pani dokładnego składu produktu, lepiej zrezygnować z jego zakupu.
Dieta eliminacyjna powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla rosnącego organizmu dziecka. Wyeliminowane mleko należy więc zastąpić mieszanką mlekozastępczą opartą na hydrolizatach kazeiny lub na hydrolizatach serwatkowych. O wyborze mieszanki leczniczej zawsze decyduje lekarz i nie należy wprowadzać na własną rękę żadnych zmian.
Na śniadanie czy kolację może Pani przygotować dziecku:
• kaszki na bazie hydrolizatu, np. kukurydzianą, ryżową z dodatkiem świeżych i/lub suszonych owoców, pestek dyni i słonecznika
• poza tym można podać dziecku naleśniki, omlet, placuszki do wyboru z owocami, warzywami, farszem warzywno-mięsnym
• kanapki z pastą jajeczną
• kanapki z pastą rybną, rybno-jajeczną (np. pasta z makreli, pasta jajeczna z tuńczykiem)
• sałatki z dodatkiem jajka, mięsa lub ryby
• warzywa faszerowane ryżem z dodatkiem mięsa, np. papryka/pomidor faszerowany ryżem.
Zachęcam do samodzielnego pieczenia mięsa i podawania dziecku do kanapki zamiast wędlin, w których jest mnóstwo soli i konserwantów. Parówki mogą być spożywane jedynie od czasu do czasu. Są one produkowane z najniższej jakości mięsa, zawierają dużo tłuszczu, soli i innych chemicznych dodatków, których w diecie dziecka powinno być jak najmniej.
Propozycję na śniadania i kolacje
Roladki z łososiem i sałatką
Składniki
• gotowana szynka - 1 plaster
• łosoś- 15g
• pomidorki koktajlowe 1-2 szt.
• jajko-1/2 szt.
• miks sałat
• groszek, fasola, kukurydza
• oliwa
• sól i pieprz
1. Jajka należy ugotować na twardo, po ostudzeniu obierać ze skorupki i pokroić w kosteczkę.
2. Łososia pokroić na małe kawałeczki. Sałatę po umyciu i osuszeniu połączyć z groszkiem, kukurydzą, fasolą, pomidorami, połowę łososia pokrojonego w kawałki. Dodać oliwę z oliwek majonez i wymieszaj przypraw sałatkę do smaku.
3. Na plastrze szynki ułożyć sałatkę i zwinąć w rulonik. Podawać na liściach sałaty z pieczywem.
Sałatka z tuńczyka
Składniki
• tuńczyk 30g
• ugotowane jajko na twardo i pokrojone na plasterki
• mandarynka
• 3 oliwki
• sok z cytryny
• sos sojowy
• świeżo zmielony pieprz
1. Tuńczyka, mandarynki i oliwki odsączyć z zalewy. Rozdrobnić tuńczyka. Pokroić oliwki i jajka w plasterki.
2. Połączyć sok z cytryny, sos sojowy i pieprz. Wymieszać pozostałe składniki. Podawać z pieczywem.
Placuszki z jabłkiem
Składniki
• jabłko 2 szt.
• mąka kukurydziana- ¾ szkl.
• mąka pszenna- 1 szkl.
• preparat mlekozastępczy- 10 miarek
• woda
• olej
• cukier-3 łyżeczki
1. Preparat mleko zastępczy należy przygotować wg opisu na opakowaniu.
2. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodając jabłko pokrojone w cienkie plasterki.
3. Placuszki smażyć na patelni teflonowej.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Pomysły na śniadania bez chleba