Jojo Pianki o smaku truskawkowym i waniliowym
Witam wszystkie mamy. Postanowiłam opisać pianki JOJO. Jest to produkt, który zawsze myślałam że składa się z wielu składników i właściwie nie nadaje się dla dzieci. Ostatnio zapoznałam się z etykietą i zobaczyłam, że analizowany produkt to głównie cukier. W porównaniu ze słodyczami, kremami, płatkami dla dzieci, które wyglądają na zdrowe a mają bardzo wiele składników oraz podobną ilość cukru polecam ten produkt. W tym przypadku od razu wiemy, że dziecko nie może zjeść całej paczki pianek (producent zaleca 5) i moim zdaniem od święta jak dziecko dostanie taką ilość to nie zrobimy dużej krzywdy, a dziecko będzie miało dużą frajdę. Oczywiście należy pamiętać, że są zdrowsze słodycze i ilość można zmniejszyć i produktu nie dawałabym najmłodszym.
Nazwa produktu
Jojo Pianki o smaku truskawkowym i waniliowym
Podstawowe informacje
Kategoria: słodycze
Producent: Nestle Polska S.A.
Opakowanie: 90g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Skład:
Cukier, syrop glukozowy, woda, żelatyna wieprzowa, skrobia kukurydziana, aromaty (waniliowy, truskawkowy), barwnik (kwas karminowy).
Wartość odżywcza
Kcal
323 kcal/100g produktu
Białko
4.2 g/100g produktu
Węglowodany
76.6 g/100g produktu
Cukry
54.5 g/100g produktu
Tłuszcz
0 g/100g produktu
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g/100g produktu
Błonnik pokarmowy
0.1 g/100g produktu
Sód
0.05 g/100g produktu
Zalety:
• Bardzo dobry smak
• Kolorowe, bardzo ładne opakowanie
• Mało składników jak na tego rodzaju produkt.
• Kupując ten produkt, od razu wiemy że mamy do czynienia z produktem, który trzeba ograniczać dziecku.
Wady:
• Duża ilość węglowodanów w porcji 5 pianek (15.3 g).
Co na to ekspert?
mgr Agnieszka Daria Kula, dietetyk
Pianki JOJO zawierają dużo łatwoprzyswajalnych przez organizm węglowodanów w postaci cukru i syropu glukozowego. Nadmiar cukru w diecie powoduje, że odkłada się on w postaci tkanki tłuszczowej, prowadząc do rozwoju nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2. Ponadto słodycze nie służą zębom i mogą prowadzić do rozwoju próchnicy.
Żelatyna wieprzowa jest naturalną substancją białkową, pozyskuje się ją z kości i chrząstek zwierzęcych, ma ona szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Pełni rolę substancji żelującej, zagęstnika, stabilizatora, środka emulgującego, a w tym przypadku spełnia rolę środka pianotwórczego. Trudno mówić o jakiś walorach zdrowotnych żelatyny, w zasadzie można wymienić jedynie wysoką zawartość białka- kolagenu (80%).
Analizowany produkt zawiera aromaty (waniliowy i truskawkowy) oraz []barwnik (kwas karminowy)[/b]. Pełnią one w żywności rolę substancji dodatkowych, które nie dostarczają żadnych cennych składników odżywczych organizmowi.
Należy zaznaczyć, że szczególnie wrażliwe na substancje dodatkowe są dzieci, alergicy, kobiety w ciąży, osoby w starszym wieku i te osoby szczególnie powinny wystrzegać się chemii w żywności.
Deser w postaci pianek JOJO radziłabym więc spożywać sporadycznie. Proponowałabym raczej podawać dziecku desery przygotowane samemu w domu, gdyż mamy wtedy wpływ na to, co znajduje się w ich składzie. Zachęcam również do uważnego czytania etykiet produktów spożywczych i wystrzegania się przede wszystkim słodyczy, które w swoim składzie zawierają utwardzone tłuszcze roślinne, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty.
Nauczmy nasze dziecko wybierać spośród przekąsek te zdrowe, o ograniczonej zawartości węglowodanów prostych i tłuszczu, a bogatych w witaminy i składniki mineralne. Jeżeli dziecko od najwcześniejszych lat będzie przyzwyczajone do potraw niesłodzonych, w starszym wieku słodycze będzie spożywało z umiarem.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
1
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch