Gotowanie na parze
Witam,Proszę o poradę, sugestię odnośnie dodawania gotowanego mięsa bez wywaru do zupek dla niemowlaka do 1 roku. Wskazuje się bowiem na podawanie mięsa bez wywaru. Czy zamiast dodawania samego mięsa gotowanego w wodzie można dodawać do zupki mięso gotowane na parze? Chodzi mi o to, czy poprzez gotowanie na parze mięso "oczyści się" ze wszelkich chemikaliów, białka itp. Pozdrawiam.
Witam. Wywaru z mięsa nie zaleca się podawać dziecku głównie w pierwszym okresie życia (do ukończenia 1 roku życia) ze względu na metale ciężkie, które z kości mogą przeniknąć do wywaru.
Metale te mogą być dla rozwijającego się dziecka szkodliwe. Jeżeli dysponuje Pani urządzeniem na parze, nie ma przeciwwskazań do sporządzania posiłków z jego pomocą. Gotowanie na parze jest nawet korzystniejsze niż tradycyjne gotowanie w wodzie. Ma wiele więcej zalet, ponieważ produkty zachowują wyższy poziom składników odżywczych, mineralnych i witamin, nie przenikają one też do wody tak jak to się dzieje w przypadku gotowania w wodzie. Metale ciężkie podczas gotowania na parze ulegają częściowej degradacji, podobnie jak podczas gotowania w wodzie. Odparowują one z produktu po czym opadają na dno skraplającej się wody.
Po ukończeniu 1 roku życia dziecka, gdy nie ma objawów alergii, można zupki gotować już bezpośrednio na mięsie.
Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy mięso dla dzieci na zupkę powinno gotować się osobno?