Dieta mamy karmiącej
Skład mleka kobiecego
Głównymi składnikami mleka kobiecego są białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne ale także inne istotne składniki jak przeciwciała i enzymy, które wpływają na funkcję ochronną zapobiegając rozwojowi chorób układu oddechowego i pokarmowego . Dla optymalnego rozwoju maluszka niezbędne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LCPUFA) zawarte w mleku matki. Pełnią one funkcję budulcową dla układu nerwowego dziecka oraz są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i oczu. Prebiotyki to kolejne istotne dla optymalnego wzrostu węglowodany znajdujące się naturalnie w mleku kobiecym, odpowiadają one za aktywność i wzrost bifiodobakterii, które normalizują pracę przewodu pokarmowego. Warto zwróci uwagę na fakt iż skład mleka kobiecego nigdy nie jest taki sam ulega on bowiem ciągłym zmianom. Wpływa na to między innymi pora dnia, pokarm spożywany przez matkę jak i też faza karmienia.
Korzyści płynące z karmienia piersią:
- ciągłe zmiany składu mleka kobiecego małą na celu dostosowanie się do potrzeb niemowlęcia, dlatego dzieci karmione piersią dostają zawsze wszystkie niezbędne składniki pokarmowe,
- pokarm kobiecy posiada stałą temperaturę,
- w odróżnieniu od mleka modyfikowanego jest lekkostrawny,
- jest tani w porównaniu z gotowymi mieszankami a także nie wymaga przygotowania,
- karmienie piersią wpływa na rozwinięcie się instynktu macierzyńskiego,
- zgromadzona podczas ciąży tkanka tłuszczowa podczas procesu laktacji ulega szybszemu spalaniu powodując powrót do masy ciała sprzed ciąży.
Wskazówki dotyczące prawidłowej diety dla kobiety karmiącej:
- nie należy drastycznie zwiększać ilości i wielkości posiłków w ciągu dnia, zalecane jest spożywanie pięciu posiłków w imię zasady mniej ale częściej,
- istotną rolę w diecie spełniają płyny w ilości 2,5-3 litry na dobę - powinna to być woda niegazowana bądź mleko jednak nie trzeba zmuszać się do picia mleka jeśli się go nie lubi można zastąpić je innymi przetworami mlecznymi,
- spożywanie świeżych warzyw i owoców skutkuje dostarczeniem niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz błonnika, lepiej unikać warzyw strączkowych i kapustnych z uwagi na wystąpienie kolki u karmionego malucha,
- produkty zbożowe powinny pochodzić z pełnego przemiału zawierają one więcej składników mineralnych, błonnika oraz są bardziej sycące,
- nie należy rezygnować ze spożywania tłuszczy przy czym ich pochodzenie ma niebagatelne znaczenie, źródłem dobrych tłuszczy są na przykład ryby dostarczają one również witaminy A, E i D jak i też orzechy, nasiona dyni i słonecznika,
- aby dostarczyć odpowiednie zapotrzebowanie na białko warto wprowadzić do swojego jadłospisu produkty takie jak jajka, chude mięso, ryby, sery i kefiry,
- warto też zwrócić uwagę na techniki kulinarne, produkty gotowane w wodzie bądź na parze są lekkostrawne w porównaniu do dań smażonych lub pieczonych w sposób tradycyjny,
- żywność typu fast food, słodycze i słone przekąski dostarczają duża ilość kalorii przy czym są ubogie w wartościowe składniki dlatego ich spożywanie podczas karmienia należy ograniczyć.
mgr Arleta Witan-Grzegrzółka
Dietetyk
Przeczytaj także: Niedobór białka w ciąży – czy jest czego się bać?