Z ananasem w świat
Ananasowy życiorys
Ananas w stanie naturalnym rośnie w Ameryce Południowej, prawdopodobnie to właśnie tam zakosztował do po raz pierwszy Krzysztof Kolumb w XV wieku. Bardzo szybko ananasy sprowadzono do Hiszpanii, Anglii i Francji, gdzie były ponoć symbolem gościnności. I choć w Europie zwykle uprawiane są w systemie szklarniowym, ostatnio można je coraz częściej spotkać nawet w małych sklepikach osiedlowych. Nie jesteśmy już skazani jedynie na wersję ananasa z puszki – co kiedyś było dużym rarytasem.
Cechy charakterystyczne
• Porcja 100 g świeżego ananasa to 45 kcal, niewiele ponieważ owoc ten składana się głównie z wody. Nie zawiera praktycznie białka ani tłuszczu.
• Nie zapominajmy, że liczne ananasowe przetwory, jakie znajdziemy w sklepach, są bardziej kaloryczne. 100 g (ponad 3 plastry) to 85 kcal. Uwaga również na sok, jakim zalany jest ananas puszkowany. Dzieci go uwielbiają, podczas gdy czasami bywa on tak słodki, że aż lepki. Pamiętaj, że to tylko woda z cukrem, nie ma tam żadnych wartości odżywczych, poza tym procesy konserwacji w dużym stopniu niszczą witaminy.
• Nieznaczne trudy, jakie czekają nas podczas obierania ananasa z pewnością się opłacają. Jak się do tego zabrać? Wykręć lub odkrój pióropusz liści, zwany koroną, a następnie zacznij obierać owoc z twardej skóry. Ananas po obraniu jest w zasadzie jadalny w całości, jednak część środkowa – włóknista i twarda, do najprzyjemniejszych nie należy. Jeśli podajesz owoc dziecku, to koniecznie wykrój tę część.
• Uwaga na niedojrzałe owoce – nie tylko ze względu na niestrawność. Unikać ich powinny kobiety w ciąży, mogą bowiem spowodować poronienie.
• Świeży ananas zalecany będzie w przypadku słabego wydzielania soków trawiennych lub niestrawności. Poza tym wykazuje działanie moczopędne i zmniejszające obrzęki, jak również wspomaga rozpuszczanie skrzepów. W jego składzie znajdziesz niewielkie ilości witaminy A, PP oraz składników mineralnych takich jak wapń i magnez. To bromelina, zawarta w ananasie, odpowiada za ułatwione trawienie oraz nie tężenie żelatyny (dlatego nie należy przygotowywać galaretki z dodatkiem ananasów). Jest również nadzieją naukowców, odkąd odkryli, że pobudza system odpornościowy do walki z komórkami rakowymi.
Ananas kojarzony jest tylko i wyłącznie z deserem (tarty, ciasta, desery lodowe i mleczne) - niesłusznie, gdyż bywa też dodatkiem do wielu potraw kuchni tajskiej czy chińskiej. Najbardziej znanym przykładem jest sos słodko – kwaśny. Jednak ostre dania azjatyckie, najczęściej z dużym dodatkiem curry, kurkumy czy chilli, nie będą dobrym pomysłem dla małych dzieci. Dla nich przygotujmy coś lżejszego pod względem przypraw. Mogą być to np. szaszłyki z mięsa drobiowego przekładane tym owocem czy inne propozycje, zebrane poniżej:
Pomysł na...
...śniadanie
Ten przepis powinien znaleźć się w księdze Guinessa pod względem prostoty. Do zwyczajowo jadanych płatków śniadaniowych typu musli dodać możemy świeżego ananasa, ananasa z puszki (dobrze odsączonego) lub też ananasa suszonego (do zakupienia w dziale z owocami suszonymi i bakaliami). W przypadku ananasa z puszki lub świeżego, takie musli lepiej podać z jogurtem naturalnym niż mlekiem.
Co zawiera? Błonnik! Oraz węglowodany na cały poranek.
.... podwieczorek
Naleśniki kokosowo – miodowe
Do ich przygotowania potrzebujemy 1 jajka, ¼ szklanki mąki białej i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej, pół szklanki mleka, łyżkę oleju, łyżeczkę wiórków kokosowych oraz łyżeczkę miodu. Z tych składników, po dokładnym zmieszaniu, smażymy naleśniki. Warto dodać, że naleśniki z dodatkiem mąki ciemnej smażą się odrobinę dłużej i nie będą tak cienkie jak zwykłe. Uwaga, nie dodawajmy za dużo miodu, bo łatwiej wtedy o przypalenie. Naleśnika smarujemy cienko serkiem homogenizowanym naturalnym i kładziemy ćwiartkę plasterka ananasa, składamy na ćwiartkę.
Co otrzymujemy? Chyba nie trzeba mówić, że wielki uśmiech na twarzy każdego dziecka. Poza tym dobre węglowodany i białko.
... kolację
Sałatka ryżówka
Do jej wykonania wystarczy tylko odpowiednia ilość ugotowanego ryżu, ananas (świeży lub z puszki, odsączony), parę plasterków dobrej wędliny lub podsmażona pierś z kurczaka, parę łyżek kukurydzy z puszki oraz odrobina majonezu. Dla przełamania żółtej barwy warto drobno wkroić trochę czerwonej papryki lub natki pietruszki.
Co otrzymujemy po zmieszaniu składników? Świetną kolacyjną propozycję o nietypowym smaku – warto zapoznawać dzieci z bardziej „egzotycznymi” smakami. Do tego wszystkie ryżowe sałatki cechują się łatwością i szybkością wykonania oraz zapełniają żołądki każdego małego głodomorka.
mgr Urszula Bieniek
Dietetyk
Przeczytaj także: Co to jest indeks glikemiczny?