Produkty light
Przechodząc między sklepowymi półkami widzimy bardzo szeroki asortyment towarów. Zauważamy też, że ogromna większość tradycyjnych produktów ma swoje odpowiedniki typu light. Przed ich wyborem należy się jednak zastanowić, czym różnią się od pozostałych produktów. I czy te różnice, aby na pewno są z korzyścią dla nas i naszego zdrowia.
Produkty typu light należą do grupy produktów niskoenergetycznych, a te z kolei do żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna wg definicji powinna mieć udowodniony korzystny wpływ na funkcje organizmu oprócz efektu odżywczego. Może np. poprawiać samopoczucie, stan zdrowia lub ograniczać ryzyko wystąpienia chorób. Ważne jest, że żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną. Nie mogą to być tabletki, pastylki, czy kapsułki, tylko część normalnej diety.
Aby zaliczyć produkt do kategorii light, jego wartość energetyczna nie może przekraczać 40 kcal/100g w przypadku pożywienia o konsystencji stałej oraz 20 kcal/100g w przypadku wyrobów płynnych (zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego). Prawo w żaden sposób nie reguluje natomiast składu produktów o nazwie „lekki”, „fitness”, „fit”, „zero”. Z tego względu jest to często wykorzystywana przez producentów droga do wprowadzenia konsumenta w błąd. Mało kto bowiem zwraca uwagę na dokładny skład produktu, umieszczony na etykiecie. Często kierujemy się jedynie zachęcającą nazwą. Jest to błąd. Może się bowiem okazać, że taki produkt jedynie kosztuje więcej. Jego skład natomiast może różnić się tylko nieznacznie od wyjściowego odpowiednika.
W celu obniżenia kaloryczności produktów zazwyczaj zmniejsza się w nich zawartość tłuszczów i/lub węglowodanów oraz stosuje zamienniki tych składników o niższej kaloryczności. Aby produkt light posiadał właściwości organoleptyczne odpowiadające wyjściowemu np. odpowiednią konsystencję, smak czy zapach należy zastosować także szereg różnych dodatków.
Jako zamienniki cukru stosuje się substancje nie zawierające kalorii, a często jednocześnie wielokrotnie bardziej słodkie od cukru np. polialkohole (sorbitol, ksylitol, mannitol i in.) oraz substancje intensywnie słodzące jak acesulfam K, aspartam, sacharyna, taumatyna i in. Zamiast tłuszczów natomiast najczęściej wykorzystuje się błonnik i skrobię modyfikowaną. Co za tym idzie, produkty o mniejszej zawartości tłuszczu narażają nas na ryzyko wystąpienia niedoborów witamin w nim rozpuszczalnych: A, D, E i K.
Należy też zauważyć, że produkty, które uważamy za mniej kaloryczne często spożywamy w większych ilościach. Jest to pułapka, gdyż postępując w ten sposób na pewno nie uda nam się stracić na wadze. Możemy dostarczyć organizmowi nawet więcej kalorii niż poprzez zjedzenie produktu konwencjonalnego.
Pamiętajmy, że organizm potrzebuje wszystkich naturalnie występujących składników pokarmowych. Chemiczne dodatki nie koniecznie muszą przynieść korzyść dla naszego zdrowia. Przed zakupem produktów oznaczonych jako light, sprawdźmy ich skład i porównajmy go z produktem konwencjonalnym. Będąc w ciąży wybierajmy pożywienie pełnowartościowe, które pozwoli się rozwijać naszemu dziecku jak najlepiej.
Aleksandra Reyer
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta kobiet planujących ciążę. cz.I