Zdrowe przekąski dla dzieci
Dzieci chętnie sięgają po niezdrowe przekąski typu batony, ciastka, chipsy itp. najczęściej w godzinach popołudniowych lub wieczornych, po obiedzie a przed kolacją. Niestety na rynku niewiele jest gotowych zdrowych przekąsek, na które skusiłyby się dzieci. Reklamy w telewizji wciąż zachęcają do spożywania pysznych: puszystych ciasteczek, batonów oblanych mleczną czekoladą, chipsów w przeróżnych kształtach itd. Oczywiście bez dodatków sztucznych barwników i konserwantów.. Przyjrzyjmy się, więc składowi jednego z takich produktów, dodatkowo polecanego przez Instytut Matki i Dziecka.
Miś Lubiś z nadzieniem o smak truskawkowy.
Skład:
syrop glukozowo-fruktozowy, mąka pszenna, cukier, jaja, przecier truskawkowy 10,5%, olej rzepakowy, stabilizatory, przecier jabłkowy, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok truskawkowy 0,6%, substancje spulchniające, emulgatory, sól, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulatory kwasowości, aromaty.
Wartości odżywcze ciastka 30g: Energia: 107kcal, Białko: 1,3g, Węglowodany: 19,5g, w tym cukry: 10,5g, Tłuszcz: 2,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4g, Błonnik: 0,3g, Sód: 0,10g.
Jak wynika ze składu produktu oraz jego wartości odżywczej, nie jest to zdrowa przekąska, którą powinno się podawać dzieciom.
Oto parę prostych i szybkich przepisów na zdrową przekąskę.
Jogurt naturalny z owocami.
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2% tłuszczu,
- Garść ulubionych umytych owoców,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- ¼ łyżeczki ksyliotolu,
- 1 łyżka orzechów – w zależności od wieku dziecka.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Koktajl mleczno-owocowy.
- 1 szklanka mleka 2% tłuszczu,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- Garść mrożonych truskawek lub malin,
- 1 banan bez skórki,
- ¼ łyżeczki ksylitolu.
Wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera i zblendować.
Naleśniki z jabłkiem.
- ½ szklanki razowej mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka kakao,
- Jajko,
- ¾ szklanki mleka 2% tłuszczu,
- Jabłko,
- Szczypta cynamonu,
- Szczypta soli,
- Olej rzepakowy,
- ½ łyżeczki ksylitolu.
Jajka utrzeć, dodać mąkę, kakao, mleko i szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę. Patelnie przetrzeć pędzelkiem z olejem i smażyć naleśniki. Jabłko pokroić w plasterki i prażyć na suchej patelni przez ok. 5-10min. Jabłka doprawić cynamonem i ksylitolem. Opcjonalnie można podawać także z twarogiem.
Owsiane ciasteczka o smaku kakaowym.
- ¼ szklanki mleka 2% tłuszczu,
- ¼ szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżka masła,
- 2/3 szklanki daktyli,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżkę pestek słonecznika,
- Garść orzechów laskowych,
- 1 ½ szklanki płatków owsianych,
- Szczypta soli.
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut, pokroić drobno. Podgrzać mleko wraz z wodą po daktylach, masłem, daktylami i kakao. Orzechy pokruszyć. Dodać do gorącego mleka pestki, płatki owsiane i orzechy. Mieszać, dodać szczyptę soli. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wyłożyć masę. Odstawić do zastygnięcia do lodówki na pół godziny.
Monika Zakrzewska
Dietetyk
Przeczytaj także: Kisiel i budyń z torebki w diecie dziecka?