Dieta Mamy karmiącej przy alergii dziecka na białka mleka krowiego cz I.
Mleko krowie zawiera szereg uczulających białek. Najczęściej nadwrażliwość powodują 4 białka:
• β laktoglobulina –brak jest tego białka w mleku ludzkim,
• kazeina
• α laktoalbumina,
• albumina surowicy bydlęcej, ale reakcje uczuleniową może wywołać również każde inne białko znajdujące się w mleku krowim.
Alergia na białka mleka krowiego jest jedną z częstszych rodzajów alergii występujących u dzieci i niemowląt. Ryzyko jej pojawienia zwiększa się u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym, ale występuje również u dzieci karmionych piersią. W przypadku zaobserwowania u dziecka zaczerwienienia skóry, wysypki pojawiającej się po karmieniu piersią, czy wystąpienia u malucha biegunek, wzdęć, lub rozdrażnienia powinnyśmy udać się z nim do pediatry. Lekarz sprawdzi czy objawy u dziecka wywołane są przyjmowanym przez nie pokarmem i za pomocą odpowiednich testów skórnych i badań biochemicznych, a także diety ustali co jest składnikiem alergizującym dziecko. Jeśli pediatra potwierdzi, że czynnikiem uczulającym malca jest białko mleka krowiego, to karmiąca piersią mama będzie musiała przejść na dietę eliminacyjną.
Ze względu na to, że białka mleka nie występują jedynie w mleku krowim, ale także w jego przetworach młoda mama będzie musiała zrezygnować również z wszystkich produktów mlekopochodnych i tych zawierających w swoim składzie mleko oraz zadbać o odpowiednią podaż białka i wapnia w diecie- pochodzących z innych źródeł niż mleko i przetwory mleczne. W dalszej częściach artykułów omawiając dietę przy alergii na białka mleka krowiego-do tej jednostki chorobowej będzie stosowany skrót: „uczulenie na mleko krowie”. Proszę jednak pamiętać, że poniższe wskazówki nie dotyczą sytuacji kiedy maluch nie toleruje mleka z powodu zawartej w nim laktozy. Nietolerancja laktozy u dzieci to odrębne zagadnienie, wymagające nieco innych wytycznych żywieniowych niż te odnoszące się do alergii na białka mleka mimo, że w obu przypadkach źródłem czynnika alergizującego jest mleko
Dieta
• Podstawą jest wycofanie z diety matki karmiącej mleka. Dotyczy to nie tylko mleka krowiego. Najlepiej wykluczyć również mleko kozie czy owcze oraz produkty z nich wytwarzane. Zarówno mleko owcze jak i kozie ma co prawda inny skład od mleka krowiego, nie mniej jednak jeśli niemowlaka uczula mleko krowie to z dużym prawdopodobieństwem mleko kozie lub owcze może wywołać podobne objawy .
Wskazówka 1- jeśli trudno nam zrezygnować z mleka, możemy zdecydować się na stosowanie mleka ryżowego lub owsianego. Smakiem odbiegają one od mleka krowiego, ale prawdopodobieństwo, że uczulą one naszego malucha jest znacznie niższe niż w przypadku mleka odzwierzęcego. Na rynku mamy również dostępne mleko migdałowe i sojowe. Tutaj jednak, musimy wykazać się czujnością i zaobserwować czy dziecko na pewno dobrze je toleruje. Soja, orzechy i migdały należą do produktów alergizujących zarówno niemowlęta jak i dzieci i dorosłych.
Poza mlekiem z diety wykluczamy wszystkie produkty z listy poniżej oraz produkty w których składzie je znajdziemy:
• jogurty, kefiry ,maślanki, serki homogenizowane,
• wszystkie desery mleczne- puddingi, budynie, lody ,kremy, bitą śmietanę
• śmietanę, śmietankę do kawy, mleko w proszku i produkty zawierające ten składnik
• sery- podpuszczkowe (miękkie np. camembert i twarde np. gouda ), kwasowe (twarogi), kwasowo-podpuszczkowe(cottage cheese), zwarowe (np. risotta)
• mięso takie jak wołowinę i cielęcinę, oraz wędliny będące mieszanina różnego typu mięs (rolady, galantyny) oraz wszelkie inne podroby jak parówki, pasztety, kiełbasy
• masło oraz wszystkie margaryny z dodatkiem masła, mixy do smarowania
• z pieczywa wszelkiego rodzaju pieczywo tostowe, maślane, bułki do hod-dogów/ hamburgerów, większość pieczywa jasnego jak również ciemnego.
Wskazówka 2- Prawda jest taka, że do wyrobu pieczywa na masową skalę producenci mogą stosować białka mleka, lub mleko w proszku. Bardzo ważne jest aby dokładnie czytać skład wybieranego przez nas pieczywa i wybierać takie które produkowane jest bez udziału białek mleka. Najlepszym wyjściem jest wybranie pieczywa z piekarni z naszej okolicy która gwarantuje nam, że jest produkowane bez udziału mleka, będzie nas kosztowało nieco drożej, ale spożywając je będziemy miały gwarancje, że nie zaszkodzimy dziecku.
Niestety do pieczywa dostępnego w hipermarketach należy podchodzić z dystansem. Skład pieczywa jest w nich często podawany niedokładnie ( o ile w ogóle jest dostępny bez większych trudności) i mogą w nim być pomijane takie składniki jak proszek do pieczenia zawierający mleko w proszku, czy serwatka, dlatego jeśli same nie zdecydujemy, że będziemy piekły sobie chleb lepiej wybierać ten z zaufanej piekarni.
• Przy zakupie pieczywa chrupkiego żytniego, pszennego, graham upewnijmy się czytając jego skład czy na pewno do jego produkcji nie zostały użyte białka mleka,
• Z diety wykluczamy również gotowe wyroby cukiernicze czyli biszkopty, torty ,ciasta, wafle, rolady czyli wszelkiego rodzaju pieczywo cukiernicze, ciasteczka i większość słodyczy jak draże, pianki, czekolada mlecza, batony,
• gotowe sosy, zupy, oraz gotowe produkty takie jak knedle, kluski.
• Śniadaniowe płatki do mleka- większość z nich zawiera w swoim składzie mleko, dotyczy to również gotowych do spożycia kaszek czy owsianek.
• Unikajmy również spożywania niektórych rodzajów makaronów. Tu po raz kolejny zwrócę uwagę mam na konieczność czytania etykiet, ponieważ również do produkcji makaronów na masową skale może być użyte mleko w proszku.
• Produktów jak kakao rozpuszczalne, kawy zbożowe instant, czekolady do picia , kawy cappuccino ( nawet te bezkofeinowe).
• W takcie przyjmowania probiotyków przez karmiącą mamę, zwróćmy również uwagę czy probiotyk w swoim składzie nie zawiera białek mleka.
W składzie produktów , producent żywności nie musi napisać ,że produkt zawiera mleko, może wymienić tylko któryś z jego składników lub produkt z mleka. Pamiętajmy więc, że jeśli na etykiecie produktu spożywczego znajdziemy któryś z wymienionych niższej składników, to jest on dla nas niedostępny przy alergii na białka mleka.
• Masło, tłuszcz masło, olej maślany,
• ser, zsiadłe mleko, jogurt, śmietana,
• krem, budyń ,
• tłuszcz mleczny,
• mleko w proszku,
• sztuczny smak zapach maślany,
• kazeiny, hydrolizaty kazeiny ,
• kazeiniany (amonu, wapnia, magnezu, potasu, sodu) ,
• hydrolizaty (kazeina, białko mleka, białko serwatki, białko z serwatki) ,
• albumina mleka, fosforan laktoalbumina,
• laktoglobuliny, laktoferyny,
• serwatki,
• koncentrat białka.
mgr inż. Katarzyna Bałdysz
Dietetyk