Bezglutenowe wypieki
Dziecko na diecie bezglutenowej pozbawione jest przyjemności spożywania tradycyjnych ciast i ciasteczek, bazujących w głównej mierze na mące pszennej. Dozwolone łakocie to przede wszystkim galaretki, kisiele i budynie przygotowane z użyciem mąki ziemniaczanej, landrynki, dżemy i miód. Asortyment dosyć okrojony, ale przy odrobinie chęci można go urozmaicić i upiec dla naszego dziecka bezglutenowe ciasto. Na rynku spożywczym możemy znaleźć mąki bezglutenowe, w których skład wchodzą m.in. skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa. Kupując proszek do pieczenia zwróćmy również uwag ę na to, aby był on produktem bezglutenowym, gdyż zwykle proszki do pieczenia zawierają dodatek mąki pszennej.
Przepisy:
Ciasto kokosowe
Składniki:
• Mąka bezglutenowa 2 szklanki
• Wiórki kokosowe ½ szklanki
• Jajka 5 sztuk
• Cukier 1 szklanka
• Olej ¾ szklanki
• Bezglutenowy proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• Czekolada mleczna ½ kostki
Wykonanie:
Zmiksować całe jaja, olej i cukier do uzyskania gładkiej konsystencji. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z jajek, oleju i cukru, ciągle miksując. Pod koniec dodać wiórki kokosowe. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wlać do niej surowe ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 50 min. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną na parze czekoladą mleczną.
Truskawkowy biszkopt
Składniki:
• Mąka ziemniaczana 1 szklanka
• Jajka 6 sztuk
• Cukier 6 łyżek
• Bezglutenowy proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• Olej 2 łyżki
• Sok z cytryny 1 łyżka
• Truskawki 0,5 kg
• Galaretka owocowa 1 opakowanie
Bita śmietana do przełożenia biszkoptu – składniki:
• Słodka śmietanka 1 szklanka
• 1 płaska łyżeczka żelatyny
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• Zimna woda ¼ szklanki
Wykonanie:
Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać powoli cukier. Do żółtek wlać sok z cytryny, wymieszać. Sztywną pianę z białek połączyć delikatnie z żółtkami. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i otrzymaną mieszaninę dodawać stopniowo do masy jajecznej. Pod koniec dodać olej, delikatnie zamieszać. Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przekroić w poprzek. Przełożyć bitą śmietaną. Na wierzch wyłożyć truskawki i zalać ostudzoną galaretką truskawkową. Włożyć do lodówki do czasu, gdy galaretka stężeje.
Bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić całkowicie w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna ostygnie, ale dalej będzie mieć płynną konsystencję, należy połączyć ją z ubitą wcześniej słodką śmietanką (śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym).
Smacznego!
mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk
Przeczytaj także: Sok jedną z porcji warzyw lub owoców