Dieta dziecka z Atopowym Zapaleniem Skóry – najczęstsze alergeny
Pomimo, że Atopowe Zapalenie Skóry, jak sama nazwa sugeruje – odnosi się do zmian chorobowych widocznych na powierzchni naskórka, nawet u 60% chorych współwystępują także objawy alergii pokarmowej. Najczęściej dla stwierdzenia alergii nie potrzeba nawet specjalistycznych badań, ponieważ objawy są bardzo widoczne w życiu codziennym przy przyjmowaniu określonych alergenów z pokarmami. Niestety, zależnie od podrodzaju alergii objawy mogą wystąpić zarówno kilka sekund, jak i do 3-4 dni po spożyciu szkodliwego pokarmu. Natomiast istnieje możliwość potwierdzenia czy dziecko cierpi na alergię i jakiego produktu ona dotyczy. Korzysta się wówczas ze specjalistycznych badań diagnostycznych, jak np. testy skórne czy testy przeciwciał we krwi.
Do najczęściej alergizujących pokarmów w połączeniu z AZS należą:
- mleko i produkty mleczne (np. śmietana, maślanka, kefir, jogurty),
- jaja kurze (ale i przepiórcze i inne)
- pszenica,
- ryby(szczególnie dorsz, łosoś, węgorz), mięczaki i skorupiaki,
- soja,
- orzechy (tutaj uwaga – występują w śladowych ilościach w większości pokarmów jako zanieczyszczenia produkcyjne).
Jeżeli dziecko cierpi na alergię, szczególnie w ciężkich przypadkach należy pamiętać o możliwości wystąpienia alergii krzyżowej. Dzieje się tak, gdy białka alergizującego pokarmu posiadają swoje odpowiedniki pod względem budowy chemicznej w innym produkcie. I tak na przykład alergia na mleko i produkty mleczne współwystępuje z objawami alergii po spożyciu wołowiny czy cielęciny, a także soi. Natomiast w przypadku alergii na białka występujące w pszenicy trzeba uważać także na przetwory z żyta, jęczmienia, ziaren soi.
Jak sobie z tym radzić?
Zmniejszenie objawów następuje po prostu…po wykluczeniu szkodliwych produktów z diety dziecka. Natomiast nie musi to oznaczać, że dziecko do końca życia będzie musiało ściśle przestrzegać tego zalecenia. Dieta eliminacyjna polega bowiem na wyciszeniu reakcji alergicznej, po czym można bardzo powoli i w niewielkich ilościach wprowadzać alergizujące pokarmy, sprawdzając tolerancję organizmu. W wielu przypadkach obserwuje się zwiększenie tolerancji na wcześniej szkodliwe produkty, często określane potocznie jako „wyrastanie z alergii”.
Żaneta Michalak
Dietetyk
Przeczytaj także: Niedobór magnezu u dzieci